Poster financiar

BNM ȘI CNPF ȘI-AU UNIT EFORTURILE ÎN EDUCAȚIA FINANCIARĂ A POPULAȚIEI

21 ianuarie, 2020
BNM ȘI CNPF ȘI-AU UNIT EFORTURILE ÎN EDUCAȚIA FINANCIARĂ A POPULAȚIEI

Banca Națională a Moldovei (BNM) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) și-au unit eforturile în educația financiară a populației. Potrivit agenției INFOTAG, luni, instituțiile au lansat prima notă analitică și un infografic ce se referă la sistemul financiar al RM.

Publicarea materialelor analitice este o continuare a proiectului de educație financiară „Învață! Dă sens banilor”. Astfel, în următoarele două luni, BNM și  CNPF vor difuza note analitice ce vor reflecta cele mai importante concepte și produse financiare cum sunt inflația, dobânda anuală efectivă, creditul de consum, leasing-ul auto, asigurarea.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că „educația financiară este imperativă, deoarece produsele financiare evoluează mai repede decât cunoștințele și abilitățile oamenilor”.

„Conștientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument pe care îl putem pune la dispoziție populației pentru a preveni situațiile de criză financiară. Atunci când luăm un împrumut, trebuie să înțelegem riscurile legate de acesta și să estimăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa”, a spus el.

Potrivit lui, în ultimii trei ani, volumul creditelor acordate persoanelor fizice de către bănci a crescut cu 7,5 miliarde lei, iar numărul cardurilor bancare în circulație – cu peste 450 de mii.

Președintele CNPF, Valeriu Chițan, a menționat că „semnificația educației financiare devine din an în an tot mai evidentă”.

„Sectorul de creditare nebancară a înregistrat în aceeași perioadă o creștere a numărului beneficiarilor de împrumuturi de aproape 360 mii, ceea ce înseamnă că timp de trei ani consecutiv, organizațiile de creditare nebancară au acordat, cel puțin, un credit nou în fiecare minut de lucru. Aceste evoluții indică o creștere rapidă a utilizării produselor financiare de către populație. De aceea este nevoie de un nivel mai înalt de cunoștințe financiare, pentru a preveni eventuale riscuri, inclusiv cel de supraîndatorare”, a spus el.

Materialele analitce au fost elaborate cu sprijinul financiar al Guvernului Marii Britanii și vor fi disponibile pe paginile web ale organizatorilor: www.bnm.md, www.cnpf.md, precum și a partenerului proiectului - Centrului analitic „Expert-grup” - www.expert-grup.org.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.