Русский Română

Partide politice

PENTRU VOTUL PESTE HOTARE A CETĂŢENILOR MOLDOVENI VOR FI DESCHISE CIRCA 100 DE SECŢII

09 октября, 2014
PENTRU VOTUL PESTE HOTARE A CETĂŢENILOR MOLDOVENI VOR FI DESCHISE CIRCA 100 DE SECŢII Pentru ca cetăţenii Moldovei, aflaţi peste hotare, să poată participa la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor fi deschise circa 100 secţii de vot, a declarat în ajun, la postul de televiziune Moldova1, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

 

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a explicat că în conturile CEC deja sunt resurse pentru aceasta, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi Guvernul lucrează asupra coordonării locului, numărului şi condiţiilor de deschidere a secţiilor de vot.

 

„Conform legislaţiei, secţii pot fi deschise la reprezentanţele diplomatice – ambasade şi consulate ale Moldovei peste hotare, de asemenea, este posibilă activitatea secţiilor exteritoriale”, a spus Ciocan.

 

Pentru cetăţenii Moldovei, ce locuiesc în Transnistria, vor fi deschise nu mai puţin de 21 de secţii. Se presupune că la Chişinău vor fi deschise cel puţin 2 secţii, câte unul la Bălţi şi Cahul, iar restul – în apropiere de frontiera administrativă cu Transnistria.

 

„În cadrul acestora, fiecare cetăţean care a prezentat buletinul de identitate, va fi inclus în lista suplimentară şi poate vota pentru la oricare din cele 21 secţii cu condiţia să fie domiciliat în apropierea secţiei date. O dată cu introducerea la aceste alegeri a registrului electronic, fiecare va putea vota o singură dată. Astfel, sperăm să excludem chiar şi cea mai mică probabilitate de falsificare a rezultatelor scrutinului. Vreau să amintesc cetăţenilor că la aceste alegeri va fi imposibil de a vota în baza paşaportului sovietic”, a menţionat şeful CEC.

 

El a relatat că în ziua alegerilor la fiecare secţie de vot va apărea un pliant cu listele finale ale candidaţilor în deputaţi din partea fiecărui partid, cu care se va putea familiariza fiecare doritor.

 

Ciocan a menţionat că la alegerile din 30 noiembrie vor fi mai puţini observatori internaţionali, comparativ cu anii precedenţi. El a explicat aceasta prin faptul că „sistemul electoral al Republicii Moldova inspiră încredere organizaţiilor internaţionale”.

 

„La noi s-a format democraţie electorală. Republica Moldova este una din puţinele ţări din spaţiul post-sovietic unde puterea în stat se schimbă în urma alegerilor. În istoria statului nostru, după proclamarea independenţi, nu există nici un caz când puterea în stat a fost schimbată forţat”, a subliniat preşedintele CEC.

 

Potrivit spuselor sale, CEC deja a trimis invitaţii organizaţilor internaţionale, cum ar fi OSCE, Consiliul Europei, CSI pentru a trimite observatori la alegerile parlamentare. Se aşteaptă venirea a circa 200 observatori, atunci când la alegerile precedente venise circa 2000 de observatori. De asemenea, cursul alegerilor parlamentare va fi monitorizat de peste 2500 de observatori.