Русский Română

Partide politice

PENTRU DESCHIDEREA SECŢIILOR DE VOT ÎN TRANSNISTRIA MOLDOVA ARE NEVOIE DE AJUTORUL RUSIEI -VICEPREŞEDINTE CEC

10 октября, 2014
PENTRU DESCHIDEREA SECŢIILOR DE VOT ÎN TRANSNISTRIA MOLDOVA ARE NEVOIE DE AJUTORUL RUSIEI  -VICEPREŞEDINTE CEC Dacă Rusia cu adevărat este dispusă să acorde ajutor Moldovei, atunci acesta este necesar în deschiderea secţiilor în regiunea transnistreană, consideră vicepreşedintele CEC, Ştefan Urîtu.

 

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, la emisiunea on-line „Без мифов” din studioul ziarului „Панорама” el a menţionat că „atunci când Rusia deschide în Transnistria zeci de secţii de vot, iar Moldova nu poate deschide măcar unul, se încalcă simetria”.

 

„Această posibilitate trebuie să o avem în primul rând noi – Moldova”, a spus Urîtu.

 

Potrivit opiniei sale „de regulă, pe lângă dorinţa cetăţenilor de a vota, trebuie de coordonat cu ţara de reşedinţă procedura de deschidere a secţiilor”.

 

Vicepreşedintele CEC consideră utilă pentru RM experienţa Canadei, „unde există o regulă clară, conform căreia secţii de vot pot fi deschide doar pe teritoriul reprezentanţelor diplomatice acreditate, deoarece există pericolul separatismului”.

 

Vorbind despre deschiderea secţiilor de vot în Rusia, Urîtu a spus că „atunci când Rusia spune: deschideţi la noi 200 de secţii, tot apare problema securităţii şi posibilelor falsificări”.

 

„Chiar de astfel de cereri de deschidere a secţiilor ar fi parvenit de la cetăţenii RM, personal am dubii dacă va fi corect în situaţia în care noi nu putem organiza alegerile pe teritoriul Moldovei, care practic este controlat de Rusia”, a spus Urîtu, menţionând că „dacă Rusia cu adevărat este gata să ne ajute, acest sprijin este necesar în deschiderea secţiilor de vot în regiunea transnistreană a Moldovei”.