Reportaje

03.12.2002 COMPANIA "AVI WAKS" SPERĂ CĂ VA REUŞI SĂ AJUNGĂ LA UN NUMITOR COMUN CU GUVERNUL ÎN PROBLEMA PRIVATIZĂRII SA "MOLDOVA-TUR" (CONFERINŢE DE PRESĂ LA AGENŢIA INFOTAG)

Chişinău, 3 decembrie. (INFOTAG). Compania israeleană "Avi Waks" speră că va reuşi să ajungă la un numitor comun cu Guvernul Moldovei în problema privatizării societăţii pe acţiuni "Moldova-Tur". Declaraţii în acest sens a făcut, în cadrul unei conferinţe de presă, oprganizate marţi în incinta agenţiei INFOTAG, Leonid Nudelman, reprezentantul companiei pentru Europa de Est.

El a precizat că, în anul 2000, compania "Avi Waks" a cîştigat concursul investiţional de privatizare a acestei întreprinderi şi urma să achite pentru 73,25% din acţiuni suma de $1,55 mln. Iniţial, a fost plătită suma de $650 de mii, însă, ulterior, compania a fost nevoită să întrerupă transferul banilor către guvern, dat fiind faptul că Israelul intrase în război cu Palestina.

"În contract, era prevăzută asemenea situaţie: în caz de război, crize politice, cataclisme naturale, noi urma să sistăm plata sumelor respective. Autiorităţile moldoveneşti însă nu au ţinut cont de aceste prevederi şi au reziliat, în mod unilateral, contractul", a precizat Leonid Nudelman.

Potrivit afirmaţiilor sale, deşi au trecut mai bine de zece luni din momentul în care Curtea Supremă de Justiţie s-a pronunţat pe marginea acestui caz, autorităţile încă nu au restituit companiei "Avi Waks" suma de $650 de mii. În opinia sa, guvernul ar trebui să achite pe lîngă aceşti bani şi dobînzi, de 12% anual. În acest caz, compania ar urma să primească suplimentar pentru fiecare lună de reţinere a banilor suma de $78 mii.

Leonid Nudelman susţine că "Avi Waks" este gata să renunţe la pretenţiile sale financiare, în cazul în care autorităţile de la Chişinău îşi vor revedea poziţia şi vor permite companiei să continue procesul de privatizare a societăţii "Moldova-Tur".

"Noi avem cele mai serioase intenţii. Pentru a demonstra acest lucru, anterior, am transferat în conturile Băncii Sociale suma de $1 mln. cu menţiunea că aceşti bani sînt destinaţi exclusiv pentru plata acţiunilor de la "Moldova-Tur". Organele de stat nu au reacţionat şi am fost nevoiţi să retragem această sumă", a spus el.

Potrivit afirmaţiilor sale, "Avi Waks" are depuse în conturile băncii londoneze "B.L." suma de $22 mln., destinată pentru renovarea societăţii "Moldova-Tur" şi în special, a hotelului "Naţional", care este parte a acestui complex comercial.

În plus, "Avi Waks" are înţelegeri preventive cu reţeaua hotelieră internaţională BASS în ceea ce ţine dezvoltarea turismului şi a businessului hotelier din Republica Moldova.

INFOTAG precizează: Compania "Avi Waks" a fost fondată în anul 1980 şi este una dintre cele mai mari companii din Israel. Ea activează în astfel de domenii, cum ar fi: construcţiile, producerea materialelor de construcţie, turismul şi comerţul internaţional. Cifra anuală de afaceri a firmei este de circa $12 mln.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.