Reportaje

CNP SOLICITĂ PRIN INSTANȚA DE JUDECATĂ ANULAREA EXAMINĂRII CHESTIUNII PRIVIND BUGETUL DE STAT PENTRU 2014

27 noiembrie, 2013
CNP SOLICITĂ PRIN INSTANȚA DE JUDECATĂ ANULAREA EXAMINĂRII CHESTIUNII PRIVIND BUGETUL DE STAT PENTRU 2014

Consiliul Național pentru Participare (CNP) a acționat guvernul Republici Moldova în judecată și solicită anularea examinării proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2014 în ședința din 27 noiembrie 2013. Vicepreședinta CNP, Antonița Fonari, a menționat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG” că solicitarea a fost dictată de faptul că guvernul nu a respectat principiul transparenței decizionale. ”Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor nu a fost afișat pe site-ul guvernului cu trei zile înainte de ședință și nu a fost supus dezbaterilor publice”, a spus vicepreședinta CNP. Coordonatorul Grupului de lucru din cadrul CNP, Arcadie Barbăroșie, a menționat că o mulțime de acte ale guvernului pot fi acționate în judecată pe motivul nerespectării transparenței procesului decizional. ”De ce am decis să acționăm în judecată guvernul anume în cazul legii bugetului de stat? Pentru că noi, în calitate de cetățeni, ne-am simțit lezați în drepturile noastre de a cunoaște cum stau lucrurile în privința celei mai importante legi care ne vizează pe noi toți. Nu mai putem tolera asemenea atitudini față de procedurile decizionale. Noi nu atacăm în instanță legea bugetului, ci includerea ei pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 27 noiembrie”, a spus expertul, atrăgând atenție guvernului că discutarea chestiunii în asemenea condiții este ilegală. În opinia lui, ”transparența procesului decizional este piatra de temelie a democrației”. ”Un cetățean neinformat nu poate lua decizii corecte, iar guvernul încălcând principiul transparenței poate lua decizii care nu sunt în interesul cetățenilor. În momentul în care în Moldova a fost adoptată legea privind procesul decizional, toți au considerat că este un pas importat în consolidarea procesului decizional. Cu regret, însă, legea nu se respectă”, a relatat Barbăroșie, precizând că guvernul este obligat să publice proiectele de decizii pe pagina sa electronică cu cel puțin câteva zile înainte de ședință. Expertul a amintit și de recentele decizii cu răsunet în societate care au fost aprobate de guvern cu nerespectarea procedurii transparenței decizionale. ”Este vorba despre privatizarea Băncii de Economii și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Aceste două decizii au apărut pe agenda ședinței cu două ore înainte de ședință, deși materialele trebuie făcute publice cu trei zile înainte de ședință. Nici până acum societatea nu cunoaște cine sunt beneficiarii acestor două bunuri. Este doar de presupus că, acestea sunt deținute de clanurile care controlează și guvernul. În cazul în care procedura de privatizare este una netransparentă, evident că asupra guvernului planează suspiciuni”, a spus Barbăroșie, precizând că societatea trebuie să forțeze guvernul să respecte legislația, care este un principiu fundamental al statului de drept.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 14.12.2013 09:28:25 Ana
    Tudorina, mă grăbeam să-ți spun ce2teva dar mi-au luat-o al doilea annoim și Gabi eenainte.Pozițiile de secretar general și ministru nu se atribuie pe baza de examene și nici nu poți promova een funcția de ministru sau een funcția de secretar general fie și dacă ești cel mai bun din istoria biroului tău. De ce? Pentru că acele funcții sunt politice.Iar pentru că nu-ți place ție configurația de gen a guvernului politic numit, ia-te de PD-L și UDMR. Nu-s de vină toți bărbații pentru asta.cen plus, graficul postat de tine este complet eronat. Chiar dacă-i scris een franceză și are un institut fancy een spatele lui. De ce? Tocmai pentru că indică o posibilitate de promovare een postul de ministru ceea ce este, după cum ți s-a spus de mai multe ori, eronat.cen altă ordine de idei, een administrația publică se tot urmează un tipar. Acest tipar merge inclusiv een țări matriarhale de facto un masculinitatea e aproape ilegală (vezi UK și Suedia). Pe2nă și acolo, tiparul funcționează. Despre ce tipar e vorba?Păi vine cam așa: domeniile dominate de femei een administrația publică sunt: asistența socială, PR, ecologia, turismul și ocazional externele.Restul, sunt aberații statistice.Pe cale de consecință, dacă me2ine s-ar forma Ministerul Turismului și Economiei, șansa ca ministrul să fie femeie e mai mare cu cel puțin 50%.censă, șansa ca o femeie să fie Ministru al Transporturilor e mult mai mică.Dimpotrivă! Ar trebui să fii bucuroasă că e o doamnă la ce2rma ministerului transporturilor - chiar dacă sub reformele sale trenurile tot cu 35 km/h merg.Ca orice mentalitate care are ca obiectiv lupta de clasă și/sau discriminarea unora een favoarea altora, feminismul nu poate fi aplicat deocamdată een Rome2nia.Sigur, een fața dovezilor de hate-speech și de exagerări eeți tot modifici discursul făce2ndu-ți-l mai uman (după modelul socialismului cu față umană ) eensă nici măcar feminismul tău debarasat de excese de misandrie și de o parte din cretinismele specifice feminismului contemporan vest-european nu poate fi momentan aplicat.De ce? Pentru că oriunde a funcționat, a funcționat pe societăți care deja mergeau foarte bine (een special din punct de vedere economic)! Ți se pare că societatea rome2nească merge foarte bine? Dacă da, atunci eenseamnă că avem eențelegeri diferite asupra mersului bun al unei societăți .
  2. 19.12.2013 07:08:43 Kana
    Dar a celor care mor? Si ma gandesc la fautpl ca liderii nostri de sindicat merg si dau mana pe la diverse sedinte si intalniri de lucru cu acesti criminali.Sa le fie de bine!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.