Reportaje

LA CHIŞINĂU ACTIVEAZĂ O SCHEMĂ BINE PUSĂ LA PUNCT DE ESTORCARE A CONSTRUCTORILOR – VALERII KLIMENKO

18 decembrie, 2013
 LA CHIŞINĂU ACTIVEAZĂ O SCHEMĂ BINE PUSĂ LA PUNCT DE ESTORCARE A CONSTRUCTORILOR – VALERII KLIMENKO


„La Chişinău activează o schemă bine pusă la punct de estorcare a companiilor constructoare”, consideră şeful Congresului Comunităţilor Ruse din Moldova, antreprenorul Valerii Klimenko.

Acesta a comunicat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG” că recent, personal a devenit victima estorcatorilor, care cu succes se deghizează ca apărători ai „drepturilor populaţiei”.

„Am întocmit proiectul de construire a unei clădiri de 18 etaje, pe strada Calea Ieşilor, sectorul Buiucani, în incinta căreia urma să fie amplasat un centru cultural pentru copii. Presupusul volum de investiţii – 60 mil. lei. Adică, 25 mil. lei sub formă de impozite, locuri de muncă pentru constructori şi aport la infrastructura oraşului. Însă, imediat ce am început lucrările de construcţie, pe teritoriul obiectului au apărut 6-7 oameni din numărul aşa numitor „activişti”, în frunte cu un oarecare Ion Bârsan şi preşedintele Asociaţiei proprietarilor de apartamente, Aurica Sclifos. Fără drept de replicare ni s-a declarat că locuitorii blocului 16/1, pe care îi reprezintă, sunt împotriva acestei construcţii. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, i-a susţinut prin ordinul său de încetare a lucrărilor de construcţie, care ne-a propus, la fel ca şi multor altor constructori de înaintea noastră – „să ne înţelegem”, a spus Klimenko.

Potrivit spuselor sale au fost organizate câteva şedinţe ale preturii Buiucani, în formatul „constructori – reprezentanţii Asociaţiei proprietarilor de apartamente în blocul 16/1 – autorităţile locale”.

„A fost elaborată o decizie de colectiv, care se pare că îi mulţumea pe toţi. Am fost de acord să reparăm sistemul de aprovizionare cu apă a blocului, şi să amenajăm infrastructura aferentă. În total, lucrări de 3 mil. lei. Dar, din nou, nu am putut purcede la lucrări deoarece a venit Bârsan şi a propus să îi achităm lui personal”, a menţionat Klimenco.

Potrivit lui, suma solicitată, de 1 mil. lei, presupunea a fi achitată fără a fi specificat scopul solicitării.

„Am refuzat să dau mită, nedorind să mă cobor la acelaşi nivel cu infractorii”, a comunicat Klimenko, precizând că pe viitor situaţia progresa „ca în romanele detective”.

Sclifos a refuzat să participe la activitatea ilegală a „activiştilor”, iar aceste persoane, la rândul lor, prin intermediul intrigilor au reuşit să o demită din funcţia de preşedinte al asociaţiei.

„După aceasta, Sclifos a început să adreseze scrisori procuraturii şi altor organe de drept cu solicitarea de a clarifica situaţia privind blocul de pe strada Calea Ieşilor 16/1. Am fost interogat de colaboratorii Centrului Naţional Anticorupţie şi în cadrul interogatoriului am explicat situaţia. La momentul actual, de acest caz se ocupă procurorii, iar eu – din numele constructorului am depus o plângere instanţa în judecată”, a precizat Klimenko.

Potrivit şefului Congresului Comunităţilor Ruse din Moldova, în decursul ultimilor ani estorcarea companiilor-constructoare a devenit o oarecare formă de business pentru unele grupuri de indivizi.

„Activistul” menţionat – Bârsan, este cu regularitate văzut în diferite zone ale oraşului, unde protestează, instigând oamenii la acţiunile de protest. Nu pot să nu menţionez şi coordonatorii acestei reţele – cunoscuta Maia Laguta şi Vitali Voznoi. În afară de aceştia, la acţiunile de protest participă şi anumiţi politicieni. În ultimul timp s-au activizat socialiştii, printre care se evidenţiază parlamentarul Ion Ceban. Aceste persoane îşi fac „jocul propriu” – acumulează popularitate ieftină în rândurile locuitorilor capitalei”, a comunicat Klimenko.

Potrivit antreprenorului, această practică de estorcare nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost tolerată de edilul capitalei, Dorin Chirtoacă.

„Primarul nostru, cel mai probabil, doreşte să candideze pentru funcţia de primar al Chişinăului pentru a treia oară şi a decis să nu irite societatea. Cu toate că din discuţiile cu antreprenorii-constructori ştiu, că în 9 cazuri din 10 acestora li se solicitau dacă nu bani atunci anumite beneficii. Dacă Chirtoacă ar solicita efectuarea lucrărilor de construcţie potrivit legii şi nu conform noţiunilor gen „înţelegeţi-vă”, atunci „racketul moldovenesc” nu ar fi posibil, dar din păcate această schemă s-a înrădăcinat în societatea noastră”, a subliniat Klimenko.




 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 26.12.2013 10:47:55 bogdanmaf
    Multumesc pentru informatii. pentru mai multe detalii despre fetelaweb la web nu ezitati sa vizitati pagina. Craciun fericit tuturor.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.