Reportaje

IDOM A CONSTATAT CĂ CONDIȚIILE DIN INSTITUȚIILE PSIHONEUROLOGICE SUNT MAI RELE DECÂT CELE DIN PENITENCIARE

27 decembrie, 2013
IDOM A CONSTATAT CĂ CONDIȚIILE DIN INSTITUȚIILE PSIHONEUROLOGICE SUNT MAI RELE DECÂT CELE DIN PENITENCIARE

Condițiile din cadrul instituțiilor psihoneurologice din Republica Moldova unde se află cazate persoane cu deficiențe mintale, sunt mai rele decât cele din penitenciare. Constarea aparține Institutului pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (IDOM) care pe parcursul ultimelor șase luni a monitorizat situația în cadrul instituțiilor psihoneurologice din țară, subordonate Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Directorul IDOM, Vanu Jereghi, a menționat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia ”INFOTAG”, că cele mai mari probleme se referă la condițiile de cazare deplorabile, lipsa produselor de igienă și a apei calde, aplicarea forței fizice asupra persoanelor cu dizabilități mintale din partea personalului instituțiilor.

”De asemenea, s-a constat că numărul personalului pentru îngrijirea bolnavilor este insuficient, iar pentru ca bolnavii să poată fi controlați, acestora li se administrează tranchilizante. În cadrul instituțiilor s-au mai depistat medicamente și produse alimentare cu termen expirat, lipsa îmbrăcămintei și încălțămintei de schimb, lipsa becurilor, grupuri sanitare în stare deplorabilă”, a spus Vanu Jereghi.

Potrivit lui, condițile inumane de cazare, umezeala și igrasia din încăperi duc la îmbolnăvirea de TBC a persoanelor cazate în aceste instituții psihoneurologice.

”De exemplu, doar la internatul psihoneurologic din s. Brânzeni, r-n Edineț, sunt 12 persoane bolnave de TBC care s-au îmbolnăvit, aflându-se în internat. Alte încălcări depistate în cadrul acestor instituții sunt legate de faptul că bolnavii sunt obligați să doarmă câte doi pe un pat, fumătorii sunt cazați în aceeași cameră cu nefumătorii. Mai mult, există cazuri când femeile sunt cazate în aceeași odaie cu bărbații. De asemenea, persoanele cu dizabilități fizice sunt cazate la etajele superioare și nu există posibilitatea să fie scoși la plimbare. Sunt persoane care timp de trei ani nu au mai ieșit afară”, a spus directorul IDOM.

Vanu Jereghi a mai menționat că deseori infirmierele îi deposedează pe bolnavi de pensii, sub pretextul că trebuie să cumpere anumite bunuri pentru instituție, însă nimeni nu mai duce cont care este soarta acestor bani.
 
Potrivit lui, întreținerea unei persoane cu probleme psihice în cadrul unor astfel de instituții costă statul în jur de 100 de lei pe zi. ”De ce statul să nu achite acești bani familiei bolnavului pentru ca el să trăiască acasă?”, se întreabă directorul IDOM.

Expertul în drepturile omului, Olga Vacarciuc, a menționat că o altă problemă ține de insuficiența medicilor în cadrul acestor instituții.

”Există persoane bolnave cărora li se administrează tratamentul prescris acum trei ani. Acest lucru este inadmisibil, deoarece legea prevede că odată la jumătate de an, medicii trebuie să revadă tratamentul, cu atât mai mult că este vorba și despre copii. La solicitarea noastră de a explica situația, Ministerul Muncii a menționat că nu intră în atribuțiile sale să majoreze numărul personalului medical”, a spus Vacarciuc, precizând că la celelalte capitole ministerul a răspuns că va depune eforturi pentru a îmbunătăți situația.

Potrivit datelor, în cadrul instituțiilor psihoneurologice din țară anual sunt cazați circa 100 mii de persoane cu deficiențe psihice.   

Monitorizarea a fost efectuată în cadrul Internatelor psihoneurologiсe din s. Cocieri, r-n Dubăsari, s. Bădiceni, r-n Soroca, s. Brânzeni, r-n Edineț și cel din mun. Bălți, precum și în Casele-internat pentru copii cu deficiențe mintale din Hâncești și Orhei.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.