Reportaje

AVOCATUL PARLAMENTAR ÎNDEAMNĂ AUTORITĂȚILE SĂ IA ATITUDINE ÎMPOTRIVA AGRESIVITĂȚII PROFESORILOR

30 ianuarie, 2014
AVOCATUL PARLAMENTAR ÎNDEAMNĂ AUTORITĂȚILE SĂ IA ATITUDINE ÎMPOTRIVA AGRESIVITĂȚII PROFESORILOR

Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală îndeamnă autoritățile să ia o atitudine mai drastică față de profesorii care comit acte de violență în școală împotriva elevilor.

De Ziua non-violenței în școală, marcată pe 30 ianuarie, Tamara Plămădeală a menționat joi, în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG”, că în ultimul timp numărul cazurilor de violență psihologică, verbală și fizică din partea profesorilor în adresa elevilor a crescut simțitor, fapt care ar trebui să alarmeze autoritățile.

”În cele mai multe cazuri profesorii sunt avertizați sau mustrați, însă Codul Muncii prevede acțiuni mult mai drastice, inclusiv concedierea profesorilor. Până acum nu avem nici un caz de concediere a profesorilor pentru acte de violență împotriva elevilor”, a precizat avocatul parlamentar.

Potrivit Tamarei Plămădeală, de cele mai multe ori violența față de copii se manifestă  prin violență psihologică, în special în cazurile în care părinții copiilor refuză să achite bani pentru fundația școlii sau a clasei.

”Profesorii agresează verbal elevii în prezența semenilor. Acest fapt are consecințe foarte grave asupra psihicului. De asemenea, este aplicată violența fizică sau copiii sunt obligați să se înjosească. A fost înregistrat un caz când profesorul a impus elevul să strângă hârtiile de jos cu gura. Atât timp cât nu vor fi luate măsuri drastice împotriva profesorilor, fenomenul violenței în școală nu va fi stopat”, consideră avocatul.

Tamara Plămădeală este convinsă că Ministerul Educației trebuie să-și revizuiască politicile față de cadrele didactice.

”Ministerul nu trebuie să meargă pe ideea că nu poate concedia un profesor din lipsă de cadre didactice. Trebuie să existe precedente. Doar astfel vom putea schimba lucrurile. Este cunoscut faptul că violența naște violență”, a spus avocatul Plămădeală.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.