Reportaje

DEPUTATUL COMUNIST GRIGORE PETRENCO SOLICITĂ CA LA PRIMA ŞEDINŢĂ A PARLAMENTULUI SĂ FIE CHEMAT MINISTRUL APĂRĂRII…

01 septembrie, 2014
DEPUTATUL COMUNIST GRIGORE PETRENCO SOLICITĂ CA LA PRIMA ŞEDINŢĂ A PARLAMENTULUI SĂ FIE CHEMAT MINISTRUL APĂRĂRII…

Deputatul din partea Partidului Comuniştilor, Grigore Petrenco, solicită ca la prima şedinţă plenară din sesiunea toamnă-iarnă a Parlamentului să fie chemat ministrul Apărării, Valeriu Troenco, şi să dea explicaţii privind aflarea în republică a militarilor din SUA.

 

Parlamentarul a spus luni, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că „plimbările prin Chişinău a tinerilor în uniforme ale SUA nicidecum nu se încadrează în norma privind neutralitatea permanentă a Moldovei, stipulată în Constituţie”.

 

„În reţelele de socializare şi pe site-ul ambasadei SUA recent au apărut poze ale acestor militari-„montatori de gresie” cu informaţie. În aceasta se vorbeşte că militarii au venit într-o acţiune umanitară, să monteze gresie şi faianţă în băile din instituţii sociale… Dar de ce ei demonstrativ stau în cafenelele Moldovei neutre în uniforme militare? Câţi sunt şi care este statutul lor, de ce au venit? Avem cumva o catastrofă umanitară?”, se întreabă deputatul.

 

El este convins că luând în calcul situaţia din regiune – războiul din Ucraina şi conflictul cu Transnistria, autorităţile comit „o greşeală enormă, prin faptul că nu au anunţat prezenţa militarilor străini în RM şi scopul vizitei”.

 

„Dacă pe malul drept al Nistrului apar militari americani, de ce nu pot apărea militari români, iar pe cel stâng ruşi, de exemplu? Care este diferenţa?”, nu înţelege deputatul.

 

Petrenco a adresat luni, în Guvern, o solicitare oficială cu cererea de a explica statutul militarilor americani, cu indicarea numărului acestora, termenul şi scopul vizitei.

 

„Moldova este o ţară neutră. De armată, apropo, nu avem nevoie. Cu cine vom lupta: cu Transnistria sau poate cu Ucraina? Într-o astfel de perioadă ca în prezent trebuie să fim mai precauţi în ceea ce priveşte pe cine invităm în ţară şi în ce haine le permitem să se plimbe pe străzile capitalei”, consideră deputatul comunist.

 

Vorbind despre tema întrevederii recente cu deputatul Dumei de Stat a FR, secretarul CC al Partidului Comunist din Rusia, Kazbek Taisaev, el a explicat că vizita a fost una ordinară.

 

„Ne întrunim cu regularitate, deoarece Kazbek este un bun tovarăş de-al meu şi sistematic vine la Chişinău. Nu ştiu dacă s-a văzut zilele astea cu Mark Tcaciuk şi Iurie Muntean, nu am fost în ţară… Iar în ceea ce priveşte temele discutate este vorba despre pregătirile pentru reuniunea partidelor comuniste din CSI în toamna acestui an şi situaţia internă din RM. Am avut destule teme de discuţie”, a spus deputatul.

 

…ŞI AFIRMĂ CĂ NU ŞI-A CĂUTAT UN SERVICIU LA APCE

 

Parlamentarul din Partidul Comuniștilor (PCRM), Grigore Petrenco, susține că nu-și caută un serviciu la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

 

Solicitat de agenția „INFOTAG”, legislatorul a spus că zvonurile la acest subiect, difuzate recent pe o serie de rețele de socializare, sunt o minciună.

 

„Priviți cine răspândește această minciună: site-ul deputatului Babenco (ex-deputat din PCRM – „I”). Acesta a apărut ca o sursă de răspândire a minciunilor. Aceasta îi este sarcina principală. Nu doresc să comentez aceste aberații, nu merită efortul”, a declarat Petrenco.

 

Duminică, pe internet au început să circule informații potrivit cărora Petrenco și-ar căuta un serviciu de funcționar la APCE și chiar ar fi primit asigurări privind eventualitatea unei angajări, dar cu condiția că se va retrage obligatoriu din PCRM.

 

Grigore Petrenco, în vârstă de 34 de ani, este reprezentantul Republicii Moldova la APCE din aprilie 2007, membru al Comitetului de monitorizare al APCE pentru Albania, și vicepreședinte al fracțiunii Stângii Europene Unite din APCE.

 

Recent, în una dintre conferințele sale de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a afirmat că Petrenco ar trebui rechemat din postul de reprezentant al PCRM la APCE.

 

„INFOTAG” precizează: La începutul lunii iunie, plenara Comitetului Central al PCRM, cu majoritatea voturilor, l-a exclus pe Mark Tcaciuk, Iurie Muntean și Grigore Petrenco din organele de conducere ale partidului. Inițiatorul a fost liderul PCRM, Vladimir Voronin, iar pretextul – declarațiile făcute de deputați privind acapararea PCRM de către „grupul Plahotniuc” și poziția de aprobare a lui Voronin. Tcaciuk a pierdut funcția de ideolog principal al partidului și a fost eliminat din componența CC, rămânând comunist de rând. Același destin l-a avut parlamentarul Petrenco, responsabil pentru politica externă pe lângă comitetul executiv politic al CC și care de asemenea a fost eliminat din componența CC. Muntean a pierdut funcția de secretar executiv, dar a rămas membru al CC.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 01.09.2014 03:40:12 Daniel
    De ce nu le spune de aceasta neutralitate si prietenilor sai de la rasarit?! Avem armata rusa stationata de zeci de ani pe teritoriul nostru neavand intentia de a se retrage!
  2. 01.09.2014 05:01:57 Roi
    Dl Petrenco are dreptate...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.