Reportaje

ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ PRO HUMANITATE SE CONFRUNTĂ CU PROBLEME ÎN ACORDAREA AJUTORULUI UMANITAR MOLDOVEI

06 octombrie, 2014
ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ PRO HUMANITATE SE CONFRUNTĂ CU PROBLEME ÎN ACORDAREA AJUTORULUI UMANITAR MOLDOVEI Organizaţia germană internaţională Pro Humanitate se confruntă cu probleme la acordarea ajutorului umanitar Moldovei, a declarat preşedintele organizaţiei, Dirk Hartig, luni, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

„Organizaţia acordă ajutor Moldovei deja de 25 de ani, în tot acest timp am ajutat nevoiaşii prin intermediul diferitor proiecte sociale, în sumă totală de peste 60 mil. euro. Cu regret, autorităţile moldoveneşti creează obstacole”, a spus el.

 

Potrivit spuselor sale, transportul cu ajutor întotdeauna se confruntă cu cheltuieli suplimentare la vamă.

 

„Recent am trimis ajutor pentru şcoli sub formă de detergenţi în sumă de 70 mii euro. Pentru aceasta am fost nevoiţi să achităm la vamă „taxa ecologică”, despre care aud pentru prima dată”, a spus Hartig.

 

El a mai menţionat că organizaţia nu poate obţine de la autorităţi acordarea unui spaţiu pentru depozitarea lucrurilor, iar în Germania tot nu există o astfel de posibilitate – de a păstra ajutorul umanitar pentru Moldova.

 

Hartig s-a arătat nedumerit de faptul că Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei nu reacţionează la rugămintea sa de a organiza o masă rotundă pentru a discuta problemele date cu reprezentanţii guvernării.

 

„Cererea de desfăşurare a acestei mese rotunde am expediat-o Ministerului Muncii încă pe 24 iunie. La sfârşitul lunii august viceministrul Gheorghe Ţurcanu ne-a promis că vom primi răspuns în decurs de patru săptămâni, însă deja este luna octombrie şi doar astăzi am primit un răspuns negativ. A fost o lovitură pentru întreaga organizaţie”, a spus reprezentantul organizaţiei.

 

El s-a plâns de faptul că ministrul Buliga rareori răspunde la solicitări, în timp ce anterior Preşedintele Vladimir Voronin favoriza activitatea organizaţiei.

 

„Prin acţiunile sale ministrul şi-a demonstrat incompetenţa. Nu-mi pasă ce partid reprezintă, este un ministru rău deoarece nu permite ca ajutorul social să ajungă la destinatar. Cu un astfel de comportament vom anula toate proiectele şi finanţarea acestora va cădea pe umerii autorităţilor locale, iar noi vom începe să ajutăm altă ţară”, a spus Harig.

 

El a subliniat că „tot ajutorul organizaţiei se bazează pe contribuţia privată benevolă a cetăţenilor Germaniei, nu pe banii Guvernului german”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.