Reportaje

PRODUCĂTORII AGRICOLI CER GUVERNULUI SĂ ANUNȚE SITUAȚIE DE FORCE-MAJOR ÎN DOMENIUL POMICULTURII

28 octombrie, 2014
PRODUCĂTORII AGRICOLI CER GUVERNULUI SĂ ANUNȚE SITUAȚIE DE FORCE-MAJOR ÎN DOMENIUL POMICULTURII

Asociațiile de producători agricoli cer Guvernului ca până la data de 7 noiembrie 2014 să anunțe situație de force-major în domeniul pomiculturii și să întreprindă un șir de măsuri pentru a salva ramura de distrugere.

 

Președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că înghețurile din ultimele zile de până la minus 13 grade au provocat pagube enorme domeniului pomiculturii, când peste 100 mii de tone de mere au înghețat pe copaci.

 

„Pierderile sunt estimate în prealabil la sute de milioane de lei. Situația în domeniul pomiculturii este critică, iar această conferință este un ultim strigăt de disperare a pomicultorilor că măcar în cel de-al 12 ceas autoritățile se vor gândi la problemele agricultorilor. Stabilirea de către Rusia a embargoului la importul de fructe moldovenești și înghețurile din ultimele zile pun în pericol un întreg sector”, a spus Slusari, precizând că „situația dificilă a domeniului reprezentă un test serios pentru autorități”.

 

Președintele UniAgroProtect a mai solicitat Guvernului ca în regim de urgență să-și asume din nou responsabilitatea în fața Parlamentului și să identifice resurse financiare pentru a compensa pierderile tuturor producătorilor de fructe care au dat merele la procesare până la data de 30 septembrie. „Deficitul este de circa 60-70 mil. de lei”, a spus Slusari. Deocamdată, Guvernul a decis să compenseze pierderile cu 138 de mil. de lei.

 

De asemenea, agricultorii cer ca Guvernul să identifice resurse și pentru compensarea pierderilor în cazul merelor de iarnă, pe care agricultorii nu au reușit să le recolteze și au înghețat pe copaci. Potrivit lui Alexandru Slusari, statul ar trebui să compenseze cu minimum 1,5 lei - 2 lei un kg de mere de iarnă.

 

„În cazul în care nu vor fi întreprinse aceste măsuri urgente există pericolul ca să pierdem o ramură întreagă în care sunt antrenați zeci de mii de producători de fructe și sute de mii de persoane care lucrează în domeniu. Pierderile norme provocate sectorului îi vor determina pe producători să recurgă la defrișarea pomilor. Fără susținerea autorităților nu există șanse ca domeniul să fie salvat”, consideră Alexandru Slusari.

 

În opinia lui, există mai multe posibilități pentru ca statul să identifice bani pentru compensarea pierderilor, printre care emisia hârtiilor de valoare sau recurgerea la rezervele BNM. „Este momentul când statul trebuie să manifeste voință politică”, a spus Slusari.

 

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Mîrzenco, și-a exprimat indignarea că autoritățile continuă să manifeste o atitudine indiferentă și neprofesionalism față de un întreg sector.

 

„Toate acțiunile care au fost întreprinse până în prezent au fost făcute doar de ochii lumii. Investițiile în sector sunt departe pentru a face sectorul pomicol unul viabil”, a spus Mîrzenco.

 

Directorul adjunct al Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova, Iurie Hurmuzachi, a menționat că merele care au înghețat pe copaci trebuie recoltate, în caz contrar la anul copacii vor fi afectați de boli.

 

„Producătorii agricoli, însă, nu au resurse pentru a face acest lucru. Niciodată nu am văzut atâta disperare în ochii lor. Sperăm ca autoritățile să conștientizeze situația dificilă în care s-a pomenit ramura și să ne întindă o mână de ajutor”, a spus Hurmuzachi.

 

Directorul întreprinderii „Agro-product” din r-n Briceni, Vlad Gamureac, a menționat că fermierii au sădit cu 5-7 ani în urmă livezi, care acum sunt pe rod.

 

„Pomicultorii mici care au câteva hectare de livezi nu au frigidere, containere sau depozite pentru a păstra merele. Abia de au reușit în acești ani să-și cumpere un tractor. Pierderile sunt enorme. Mai mult decât atât, fabrica de procesare de la Soroca a scăzut prețurile pentru procesare de la 50 de bani la 40 de bani pentru un kilogram de mere. Nu vrem să aruncăm cu pietre în grădina nimănui, vrem doar să fim auziți și ajutați”, a menționat producătorul agricol.

 

În cazul în care autoritățile nu vor îndeplini cerințele producătorilor agricoli, aceștia anunță că vor organiza proteste în masă.

 

„De dragul așa-numitei stabilități nu avem de gând să stăm cu mâinile în sân”, a concluzionat Alexandru Slusari, precizând că deși mai mulți membri ai asociațiilor de agricultori sunt membri ai partidelor politice, acțiunile agricultorilor urmăresc strict interesele economice și nu cele politice.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 28.10.2014 04:47:48 Svetlana
    Sunt de acord cu dl Slusari...
  2. 28.10.2014 04:49:24 Boris
    Noi prcis sa perdem ramura, dl SLUSARI are 100 de procente dreptate...
  3. 29.10.2014 10:49:18 Dinu
    Slusari are dreptate o 100%!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.