Reportaje

REFUGIAȚII TRANSNISTRENI SUSȚIN CĂ VOR CONTINUA SĂ LUPTE PENTRU DREPTURILE LOR

10 decembrie, 2014
REFUGIAȚII TRANSNISTRENI SUSȚIN CĂ VOR CONTINUA SĂ LUPTE PENTRU DREPTURILE LOR De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, marcată pe 10 decembrie, refugiații transnistreni afirmă că vor continua să lupte pentru drepturile lor și îi îndeamnă și pe alți cetățeni să facă același lucru.

 

Președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni, Anatol Bîzgu, a menționat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că autoritățile municipale continuă să încalce drepturile veteranilor, invalizilor de război și refugiaților transnistreni, desconsideră deciziile instanțelor de judecată și promovează un nivel înalt de corupție.

 

„Cei care se află în Primăria Chișinău, dar și autoritățile centrale nu vor înțelege niciodată prin ce am trecut noi. În timpul conflictului transnistrean din 1992 am fost cu toții de partea forțelor constituționale, iar acum acestea luptă împotrivă noastră. Degrabă nu vom fi etichetați drept pro-ruși sau pro-socialiști, dar teroriști”, a spus Bîzgu.

 

În opinia lui, este inadmisibil ca într-un stat de drept deciziile instanțelor de judecată să nu fie luate în considerație de autorități.

 

„Am obținut câștig de cauză nu doar în instanțele naționale, dar și la CEDO. Autoritățile, însă, nu i-au nimic în calcul. În cadrul Primăriei este o corupție la cel mai înalt nivel. Pentru orice decizie se plătește. Noi, însă, am declarat că nu vom oferi nici un bănuț. Nu vom ceda și vom continua să ne apărăm drepturile pe căi legale”, a spus el, precizând că „este extrem de dificil să lupți cu un sistem corupt și mafiot”.

 

Președintele Mișcării susține că dispune de o listă cu funcționari de la Primărie care pe parcursul ultimilor ani au acumulat averi fabuloase, care nu se regăsesc în declarațiile de avere și nu pot fi justificate.

 

„Intenționam să fac publică această listă, însă deja sunt sunat cu insistență de la poliție și mi se cere să prezint probe și să divulg sursele care mi-au pus la dispoziție toate informațiile. Sunt șantajat cu deschiderea unui dosar penal. De aceea am decis să mai amân divulgarea numelor acestor funcționari până când se vor mai liniști lucrurile și voi scăpa de presiunile la care sunt supus din partea autorităților. Între timp vom extinde această listă pe care oricum o vom face publică”, a spus Bîzgu.

 

Potrivit lui, refugiații și veteranii de război „vor continua să stea pe baricade până când drepturile lor nu vor fi respectate”.

 

„Am luptat timp de 10 ani, iar acum când suntem pe ultima sută de metri nu vom ceda”, a spus el.

 

Președintele Mișcării și-a exprimat regretul că instituțiile internaționale acordă bani unor organizații din Moldova care de ochii lumii luptă cu corupția sau pledează pentru respectarea drepturilor omului.

 

„Avem informații că prin intermediul acestor organizații mai degrabă se spală bani decât se apără drepturile omului. Noi nu suntem finanțați de nimeni, toate resursele financiare de care dispunem sunt acumulate din cotizațiile membrilor. Lunar este vorba de o sumă de câteva mii de lei”, a spus Bîzgu.

 

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, în luna noiembrie refugiații transnistreni s-au aflat timp de două săptămâni în incinta Primăriei solicitând insistent ca CMC să le permită să privatizeze apartamentele în cele două blocuri de locuit construite special pentru refugiați și veteranii războiului de pe Nistru. În vara acestui an Consiliul Municipal Chișinău a adoptat o decizie în acest sens, ulterior, însă, refuză să ducă la îndeplinire propria decizie. În luna noiembrie în cadrul CMC a fost creată o comisie specială care timp de o lună trebuie să analizeze dosarele refugiaților și să decidă cum se va proceda în continuare.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 10.12.2014 01:48:25 Simionel
    Eu au dreptate ce spun...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.