Reportaje

UN GRUP DE DEPUTAŢI APCE CER ELIBERAREA ACTIVIŞTILOR ARESTAŢI AI „ANTIFA” ŞI PATRIA

02 februarie, 2015
UN GRUP DE DEPUTAŢI APCE CER ELIBERAREA ACTIVIŞTILOR ARESTAŢI AI „ANTIFA” ŞI PATRIA Un grup format din 20 de deputaţi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cer eliberarea imediată a activiştilor arestaţi ai organizaţiei „Antifa” şi Partidului Patria. Despre aceasta a relatat luni, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, fostul deputat al Parlamentului, Grigore Petrenco, demonstrând reprezentanţilor mass-media copia declaraţiei parlamentarilor europeni.

 

În aceasta Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, Cornel Moraru şi Nicolai Ţîpovici sunt numiţi „deţinuţi politici”.

 

Membrii APCE consideră „inadmisibile într-o societatea democratică orice persecutări ale activiştilor civici şi opoziţioniştilor din motive politice”.

 

Deputaţii roagă Comisarul european pentru drepturile omului, Nils Mujnieks, „să atragă atenţie la persecutarea şi menţinerea în arest a cetăţenilor sus-menţionaţi ai Moldovei şi respectarea libertăţilor în Moldova”.

 

Petrenco a atras atenţie la faptul că documentul a fost semnat de deputaţi ai APCE din 14 ţări, care reprezintă patru grupuri parlamentare.

 

El consideră că colegii europeni au dreptate, deoarece autorităţile RM îi persecută, de exemplu, pe Grigorciuc şi Amerberg, „în baza unor acuzaţii ridicole – pancarte găsite la domiciliul acestora”.

 

„Împotriva activiştilor „Antifa” nu au nimic. Deja de trei luni ei stau după gratii „pentru profilaxie”. Iar la direct vorbind, în aşa mod guvernarea, în persoana oligarhilor Plahotniuc şi Filat, intimidează opoziţia şi pe cei ce nu se tem să dea în vileag fărădelegile sale”, a spus Petrenco.

 

El presupune că dacă autorităţile nu vor reacţiona nici la această adresare a membrilor structurii europene de autoritate, atunci „înseamnă că în Moldova avem nu un sistem democratic de guvernare, ci un regim autoritar al clanurilor oligarhice, care au transformat judecătoriile şi procuratura în arme supuse în mâinile lor”.

 

Fostul deputat a relatat că până la sfârşitul săptămânii, bazându-se pe declaraţia parlamentarilor europeni, va fi pregătită o adresare la instanţele competente din RM cu solicitarea de a elibera imediat cei patru deţinuţi politici.

Comentarii [ 7 ] Adaugă

  1. 02.02.2015 02:40:05 Iolly
    Aceștia nu sunt activiști ci teroriști care fac propagandă forțelor extremiste!
  2. 02.02.2015 06:44:12 vizir
    Sunt de acord cu jolly...
  3. 03.02.2015 08:57:11 Stanislav
    Macar cineva spune adavarul in Moldova!
  4. 03.02.2015 10:10:11 Simionel
    Tot ce declara Petrenco este adavarul!
  5. 03.02.2015 01:20:29 Maria
    De ce dl Petrenco a ramas singurel, cine stie?
  6. 03.02.2015 04:54:08 Horia
    El este luptator adavarat...
  7. 05.02.2015 08:57:41 Vlad
    Bine ca Grigore are relatie buna cu occident care il sustin...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.