Reportaje

ECOLOGII SUNT NEMULŢUMIŢI DE STAREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR DIN MOLDOVA

05 iunie, 2015
ECOLOGII SUNT NEMULŢUMIŢI DE STAREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR DIN MOLDOVA Asociaţiile ecologiste obşteşti „Mişcarea ecologistă din Chişinău”, „Viitorul Verde”, „Ecosfera”, „Bio” şi „Habitat” sunt îngrijorate de starea mediului înconjurător din Moldova şi indiferenţa autorităţilor.

 

Preşedintele Mişcării ecologiste din Chişinău, Vladimir Garaba, a remarcat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că Guvernul este nepăsător faţă de starea mediului, în rezultat ţara ocupa unul din ultimele locuri din Europa la capitolul puritatea apelor freatice şi a celor de suprafaţă, ritmurile sporite de degradare a solurilor, pădurilor şi spaţiilor verzi urbane.

 

„UE insistă asupra armonizării legislaţiei RM cu cea europeană, conformare la directivele ecologiste prevăzute în Acordul de Asociere cu UE. Dar noi nu întreprindem nimic, deoarece legile şi actele normative naţionale în acest domeniu sunt învechite”, a spus el.

 

Directorul Bios, Valentin Ciubotaru, a remarcat că în Moldova nu există date despre starea apelor, solului şi aerului, acestea nu sunt monitorizate.

 

„Anul 2015 este considerat anul naţional al solului, iar noi – ţară agrară ne aflăm într-o situaţie gravă. În UE ocrotirea mediului este un domeniu prioritar. Dar în Moldova nici nu sunt pregătiţi specialişti în domeniul irigării”, a menţionat el.

 

Conform datelor ecologilor, starea învelişului de sol este nesatisfăcătoare pe circa 90% din suprafaţa totală a fondului agricol. Suprafaţa solurilor erodate s-a majorat pe parcursul ultimilor 30 de ani cu circa 230 mii ha, iar în Chişinău timp de patru ani pe teritoriul neamenajat al fostei mine Purcel au fost depozitate neautorizat circa 1,6 mil. tone de deşeuri solide.

 

Preşedintele Viitorului verde, Dumitru Arion, a spus că din cauza problemei corupţiei în ţară 40 de mii de lei nu au ajuns în bugetul statului pentru încălcarea legislaţiei în domeniul ecologiei.

 

„Organele competente de mediu nu asigură respectarea legislaţiei ecologice, astfel spaţiile verzi se micşorează, creşte temperatura aerului din oraş şi populaţia devine tot mai stresată. Calitatea aerului, umiditatea şi umbrirea sunt importante pentru cetăţeni, deoarece în caz contrar ei se îmbolnăvesc şi suferă de alergii”, a menţionat el.

 

Dumitru Arion a remarcat că luni ecologii vor transmite procuraturii şi Centrului Naţional Anticorupţie pachetul de documente privind actele de corupţie prin construcţiile ilegale în spaţiile verzi şi vor cere asigurarea respectării prevederilor constituţionale a Legii privind protecţia mediului înconjurător.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 05.06.2015 06:09:20 Elena
    Aici eu sunt de acord, savantii au dreptate!
  2. 06.06.2015 12:44:13 Clava
    Garaba stie ce spune el este specialist bun!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.