Reportaje

CORPUL DIDACTIC ŞI PĂRINŢII ELEVILOR LICEULUI DANTE ALIGHIERI ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE SĂ SOLUŢIONEZE CONFLICTUL DIN INSTITUŢIA DE ÎNVĂŢĂMÂNT…

26 aprilie, 2016
CORPUL DIDACTIC ŞI PĂRINŢII ELEVILOR LICEULUI DANTE ALIGHIERI ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE SĂ SOLUŢIONEZE CONFLICTUL DIN INSTITUŢIA DE ÎNVĂŢĂMÂNT… Corpul didactic şi părinţii elevilor liceului teoretic Dante Alighieri din Chişinău îndeamnă Ministerul Educaţiei să soluţioneze conflictul între noul director, profesori şi părinţi, care durează deja doi ani.

 

Unul din părinţi, Evelina Parasca, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că „luni, 25 aprilie, la Ministerul Educaţiei a avut loc întrevederea părinţilor şi pedagogilor liceului cu şefa Direcţiei educaţie, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, viceministrul Educaţiei, Elena Cernei, şi cu şeful Direcţiei învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Valentin Crudu”.

 

Potrivit spuselor sale, „Tverdohleb a ofensat profesorii şi părinţii şi la rugămintea de a soluţiona problema a spus că cei care sunt nemulţumiţi de situaţia se pot adresa în judecată”.

 

Ea consideră că „Ministerul Educaţiei şi Direcţia nu doresc să se implice în soluţionarea problemei, deoarece înţeleg că vor fi nevoiţi să îndeplinească hotărârea instanţei”.

 

„Ministerul nu a încercat să discute cu noi deoarece, potrivit lor, ei au primit o scrisoare anonimă în care se vorbeşte că unul din părinţi a fost impus să semneze petiţia, dar nu este aşa. Ministerul şi Direcţia nu pot soluţiona conflictul, iată şi nu ştiu ce să mai inventeze”, a spus Parasca.

 

Ea a menţionat că „luni la Direcţia educaţie, tineret şi sport a fost depusă o notă informativă prin care se argumentează de ce noul director, Rodica Guţu, trebuie să demisioneze”.

 

Parasca s-a adresat Ministrului Educaţiei, şefei Direcţiei educaţie, tineret şi sport, politicienilor cu rugămintea „de a nu ignora 959 oameni, care au semnat petiţia, precum şi elevii care studiază în cadrul liceului, şi să ia măsuri pentru soluţionarea conflictului dintre noul director, pedagogi şi părinţi”.

 

Profesorul de istorie, Natalia Diacenco, a spus că „după ce a fost concursul de selectare a noului director, directorul adjunct al liceului, care la fel a participat la concurs, s-a adresat în judecată”.

 

Potrivit spuselor sale, „timp de doi ani au avut loc trei şedinţe de judecată, precum şi o şedinţă a Curţii Supreme de Justiţie, care a pronunţat o decizie în favoarea noului director”.

 

„De facto, timp de doi ani instituţia de învăţământ nu are director, în plus există problema ştampilei, semnării documentelor, profesorii îşi primesc salariile cu întârziere. Noul director anunţă şedinţe cu profesorii şi nu se prezintă, iar apoi îi cheamă pe câte unul în cabinet”, a spus profesoara.

 

Ea a menţionat că „,miercuri, 27 aprilie, va avea loc o întrevedere cu dna Guţu, la care părinţii şi profesorii vor propune metode de soluţionare a conflictului. În cazul în care nu va fi găsit un compromis, executorul judecătoresc va executare decizia de judecată şi dna Guţu va fi numită în funcţia de director”.

 

Un profesor de limbă română din cadrul liceului consideră că „elevii, părinţii acestora şi pedagogii nu contează pentru Ministeriul Educaţiei şi Direcţia educaţie, pentru ei fiind mai importante interesele personale ale dnei Guţu”.

 

Potrivit spuselor sale, „noul director al liceului timp de doi ani nu a prezentat planul de activitate al instituţiei de învăţământ, nu a organizat o şedinţă generală pentru a anunţa că ea este noul director”.

 

Reprezentanta grupului de iniţiativă a părinţilor, Angela Stoica, a spus că „părinţii şi pedagogii se tem că la unicul liceul moldo-italian din Moldova ar putea apărea probleme exact ca la liceul George Coşbuc din Bălţi, care în prezent este gimnaziu”.

 

Ea a menţionat că „au parvenit informaţii că în privinţa terenului pe care se află liceul au planuri unele companii de construcţii, în spatele căror se află persoane care pot facilita eliberarea rapidă a autorizaţiilor de construcţie. Terenul pe care se află liceul este estimat la circa 20 de mil. de euro – o bucată atractivă pentru companii de construcţie”.

 

„Cu noul director există riscul ca liceul să fie închis”, consideră Stoica.

 

Participanţii la conferinţa de presă au menţionat că au transmis petiţii tuturor instituţiilor de stat şi partidelor pentru informare despre această problemă şi pentru a ajuta la soluţionare.

 

…IAR DIRECTORUL NEAGĂ ACUZAŢIILE PĂRINŢILOR ŞI PEDAGOGILOR

 

Noul director al liceului teoretic Dante Alighieri, Rodica Guţu, neagă acuzaţiile părinţilor elevilor liceului şi profesorilor, ameninţând că-i va acţiona în judecată.

 

Dna Guţu a comunicat corespondentului agenţiei „INFOTAG” că „timp de doi ani de la concurs şi numire în funcţia de director, ea a întreprins 20 de încercări de a organiza întrevederi şi negocieri cu corpul didactic şi părinţii, dar care au eşuat”.

 

Potrivit spuselor sale, „intrarea în liceul este blocată, nu pot intra în instituţie, nemaivorbind despre elaborarea planului de lucru al liceului împreună cu corpul didactic”.

 

„Afirmaţiile profesorilor şi părinţilor că pe durata conducerii mele la liceul George Coşbuc din Bălţi la acesta s-a înrăutăţit situaţia sunt false. Făcând asemenea declaraţii acestea trebuie argumentate, în caz contrar îi voi acţiona în judecată. Liceul George Coşbuc este al doilea în Bălţi la performanţe”, a spus dn Guţu.

 

Potrivit spuselor sale, ea „a câştigat cinstit concursul la funcţia de director al liceului Dante Alighieri”.

 

„INFOTAG” precizează: În mai 2014, la liceul Dante Alighieri a avut loc un concurs pentru ocuparea funcţiei de director, care a fost câştigat de Rodica Guţu. După victoria acesteia profesorii s-au adresat în judecată şi au blocat intrarea în liceu.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 28.04.2016 06:47:06 Aneta
    Nu, si cui trebue asa democratie, unde este Maea Sandu, ea era un minist bun si efectiv!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.