Reportaje

ÎN MAI MULTE INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN MOLDOVA ESTE STUDIATĂ DISCIPLINA „O LUME DE VĂZUT”, CARE INCLUDE ŞI VIZIONAREA FILMELOR

14 septembrie, 2016
ÎN MAI MULTE INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN MOLDOVA ESTE STUDIATĂ DISCIPLINA „O LUME DE VĂZUT”, CARE INCLUDE ŞI VIZIONAREA FILMELOR În noul an de studii, în mai multe instituţii de învăţământ din Moldova poate fi studiată disciplina „O lume de văzut”, care include şi vizionarea filmelor documentare. Despre aceasta a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, directorul „OWH-Studio”, Virgil Mărgineanu.

 

Potrivit lui, proiectul este implementat de „OWH-Studio” în comun cu „PEN-Moldova”, cu susţinerea organizaţiei internaţionale „People in Nead”.

 

„Suntem foarte bucuroşi că, după studierea proiectului nostru, Ministerul Educaţiei a inclus „O lume de văzut” drept disciplină opţională. Au fost elaborate toate documentele, metodologia de predare, a fost editat un ghid pentru profesori. Acesta este însoţit de un CD cu zece filme documentare. Mai târziu, lista filmelor va fi completată”, a spus Mărgineanu.

 

El a subliniat că predarea disciplinei include şi vizionarea filmelor pe diferite teme actuale, precum şi discutarea acestora.

 

„Obiectivul principal este să inspirăm elevilor şi liceenilor dragostea pentru artă, să-i educăm cu filme bune. Acest lucru trebuie să contribuie şi la educare, şi la renaşterea filmului documentar. În Moldova, documentarul se află în regim stand by, atât după nivelul de producţie, cât şi după consum. Suntem cu toţii vinovaţi de aceasta, de aceea trebuie să depunem eforturi pentru a îmbunătăţi situaţia”, a spus cineastul, care a menţionat că „Ministerul Educaţiei este deschis spre cooperare”.

 

Reprezentanta ministerului, Natalia Grîu, a precizat că „O lume de văzut” este predată în 73 de instituţii de învăţământ drept disciplină opţională.

 

„Ne-am convins că profesorii şi elevii manifestă interes pentru noua disciplină. După vizionarea filmelor au loc discuţii, la care elevii participă activ. Credem că disciplina are viitor, pentru că e solicitată”, consideră Natalia Grîu.

 

Profesoara Elena Mardari de la liceul „Mihai Eminescu” din Făleşti a confirmat interesul pe care această disciplină îl trezeşte elevilor.

 

„Predarea noii discipline ne permite să fim în pas cu timpul. La lecţii elevii caută răspunsuri la întrebările care îi interesează, iar filmele sunt vizionate cu un deosebit interes. Sunt cazuri când ei încearcă să aplice cele văzute, filmează minifilme. Copiii au devenit mai deschişi, merg cu plăcere la aceste lecţii”, a spus profesoara.

 

Întrebat de corespondentul INFOTAG despre scopurile proiectului, Virgil Mărgineanu a spus că unul din scopuri este de a trezi interesul pentru film.

 

„Spre regret, la noi s-a creat situaţia că nu este cerere la filme bune, inclusiv la documentare. Vedem că în Cehia, Slovacia, Polonia acest interes a fost trezit. Oamenii merg la cinema, sălile cinematografelor sunt pline. Trebuie să ajungem la aceasta treptat: să renaştem cererea, să facem din Moldova un bun producător şi consumator de filme”, a subliniat cineastul.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 14.09.2016 04:17:16 Cezar
    Ce idea frumoasa! Bravo!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.