Reportaje

UNIUNEA PENSIONARILOR ÎNDEAMNĂ LA PROTEST ÎMPOTRIVA REFORMEI SISTEMULUI DE PENSII

14 decembrie, 2016
UNIUNEA PENSIONARILOR ÎNDEAMNĂ LA PROTEST ÎMPOTRIVA REFORMEI SISTEMULUI DE PENSII Uniunea Pensionarilor din Moldova îndemnă moldovenii să meargă la Guvern, pe 16 decembrie, pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii.

 

Președintele Uniunii, Victor Leancă, a declarat miercuri, la o conferință de presă la agenția INFOTAG, că deja este pregătită o declarație care va fi transmisă Guvernului, Parlamentului și Președintelui Republicii Moldova”.

 

Potrivit lui, „proiectul a fost elaborat în grabă și fără audieri publice. Modificările propuse de autorități vor afecta circa 700 mii de pensionarii”.

 

„Guvernul a aprobat proiectul, în ciuda faptului că mulți l-au criticat. Deși Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a stabilit un termen limită pentru prezentarea propunerilor din partea societăţii civile până pe data de 14 decembrie, Guvernul a aprobat proiectul la data de 5 decembrie, iar Parlamentul a adoptat-o în primă lectură la 8 decembrie”, a amintit Leancă.

 

El a menționat, că „în proiect nu sunt argumentate calculele, nu este indicată sursa pentru majorarea pensiilor”.

 

„Reforma sistemului de pensii ar fi oportună dacă s-ar desfășura pe etape. La prima etapă să fie majorată pensia, după cum a propus opoziția parlamentară, precum și să fie creat un fond social special, care s-ar ocupa de plata de pensii. În a doua etapă, pensia trebuie să fie majorată la cei care s-au retras la pensie în perioada 2001-2018”, a spus Leancă.

 

Potrivit lui, „în cazul în care autoritățile nici după protest nu vor lua în considerare cerințele pensionarilor, ei vor cere alegeri parlamentare anticipate”.

 

Vicepreședintele Uniunii, Nicolae Stratulat, consideră că „în primul rând, Moldova trebuie să lupte împotriva corupției, pentru a afla de unde primarii din Orhei și Bălți au așa de mulți bani la vârsta lor”.

 

„De unde salariul de zeci de mii de lei la unul dintre candidații pentru alegerile prezidențiale și șeful „Gas Natural Fenosa” în 2008-2015, Silvia Radu, și la fostul președinte al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu? În timp ce medicii și profesorii sunt plătiți de 2 mii de lei, cineva nu face nimic și primește zeci de mii”, s-a indignat el.

 

Reprezentanții Uniunii Pensionarilor consideră că graba autorităților și adoptarea proiectului privind reforma sistemului de pensii va afecta în mod negativ populația Moldovei.

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 14.12.2016 07:34:42 David
    Greva nu va da nimic, tara sa fie inca mai saraca!
  2. 14.12.2016 07:58:11 Ana
    Filip trebue sa are grija de pensionarii...
  3. 15.12.2016 11:51:25 Ana
    Este buna propunere - 60 ani - pentru femei si 63 de ani - pentru barbati!i
  4. 15.12.2016 06:02:13 Gavriil
    Pensionarii trebue sa discuta cu guvern reforma, pina chind ea nu este adoptata.
  5. 16.12.2016 11:39:11 Irga
    Pensionarii ramin fara nimic! Unde sund dreptate si moralitate?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.