Reportaje

ÎN REPUBLICA MOLDOVA VA FI CREAT CADRUL LEGAL PENTRU PROTECȚIA DREPTURILOR PERSOANELOR CU AUTISM

25 aprilie, 2017
ÎN REPUBLICA MOLDOVA VA FI CREAT CADRUL LEGAL PENTRU PROTECȚIA DREPTURILOR PERSOANELOR CU AUTISM

În Republica Moldova va fi creat cadrul legal pentru protecția drepturilor persoanelor cu autism, integrarea lor socială, facilitarea accesului la servicii și îngrijire specializată. Inițiativa în acest sens se desfășoară în cadrul proiectului „Integrarea socială a copiilor și tinerilor cu autism din Moldova”, organizat de asociația „SOS Autism”.

 

Marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, managerul proiectului, Ala Pînzari, a spus că, grație suportului Agenției Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Family health international (FHI), pe parcursul a doi ani de activitate a proiectului a fost elaborat documentul strategic privind integrarea socială a persoanelor cu autism.

 

„Acest document a fost inclus în planul de activitate al Guvernului în cadrul Programului naţional privind sănătatea mintală pentru anii 2017-2020”, a comunicat ea.

 

Potrivit ei, în cadrul proiectului a fost sporit gradul de conștientizare cu privire la boală și toleranța față de persoanele cu autism. Înainte de lansarea proiectului, în anul 2015, „SOS Autism” a desfășurat un sondaj, care a demonstrat că doar 52% din respondenți cunosc despre autism, iar peste doi ani numărul acestora a crescut până la 87%.

 

Directorul „SOS Autism”, Aliona Dumitraș, a spus că pe parcursul desfășurării proiectului au fost organizate o serie de seminare, mese rotunde cu părinții copiilor cu autism, precum și au avut loc conferințe naționale dedicate acestui subiect.

 

Ea a relatat că în Moldova există o problemă cu privire la accesul copiilor cu autism la terapiile necesare. Doar două centre din întreaga țară prestează servicii necesare, acestea fiind situate doar în Chișinău. Din acest motiv, părinții sunt nevoiți să se mute cu traiul din raioane în capitală.

 

Potrivit experților, în Moldova sunt înregistrate 366 persoane cu autism, iar Organizația Mondială a Sănătății constată o creștere anuală de 14% a numărului de copii cu autism.

 

INFOTAG precizează: Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neuro-biologică, ce se manifestă fie la naștere, fie la vârsta de 18 – 24 de luni ale copilului. Tulburarea de spectru autist (TSA) se caracterizează printr-o capacitate scăzută de comunicare și interacțiune, relaționare și integrare socială și prin comportamente stereotipe și repetitive.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 26.04.2017 10:53:09 Grigore
    Legea trebue sa fie, numai de chit!
  2. 26.04.2017 10:55:28 Ana
    Doamna Pinzari are dreptate anumme asa si trebue sa rezolva situatia.
  3. 26.04.2017 06:53:27 Serhio
    Guvernu sau dl Filip stie despre asta?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.