Reportaje

ÎN MOLDOVA A FOST LANSAT UN PROIECT DE MONITORIZARE A SUBSTANŢELOR TOXICE PERICULOASE PENTRU ECOSISTEMELE RÂURILOR NISTRU ŞI PRUT

30 noiembrie, 2018
ÎN MOLDOVA A FOST LANSAT UN PROIECT DE MONITORIZARE A SUBSTANŢELOR TOXICE PERICULOASE PENTRU ECOSISTEMELE RÂURILOR NISTRU ŞI PRUT

Cu susţinerea Uniunii Europene, în Moldova a fost lansat un proiect internaţional de monitorizare a substanţelor toxice foarte periculoase pentru ecosistemele acvatice din Marea Neagră (râurilor Nistru şi Prut).

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, coordonatoarea proiectului, membrul corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Elena Zubcov, a menţionat că proiectul va fi realizat de Institutul de Zoologie şi Institutul de Geologie şi Seismologie împreună cu trei institute de cercetare din România și Grecia, în cadrul programului comun „Monitox”.

„Proiectul va cuprinde nu numai râurile Prut și Nistru, ci și Dunărea și Nestos, unde oamenii de știință moldoveni vor lucra în expediții împreună cu colegii lor străini. Obiectivele proiectului includ analiza ecosistemelor acvatice din regiune, identificarea prezenței substanțelor periculoase pentru sănătatea oamenilor, inclusiv a substanţelor radioactive, pentru a preveni răspândirea acestora. Va fi realizată o comparare a datelor obținute cu rezultatele cercetărilor anterioare, vor avea loc un şir de conferințe internaționale, seminare, simpozioane cu scopul de a împărtăși experiența cu colegii străini. Primele rezultate sunt așteptate în ianuarie 2019, iar în luna mai, la Chișinău, va avea loc o conferință la care publicul larg va fi familiarizat cu studiul”, a spus ea.

Potrivit ei, datele obţinute vor fi transmise Comisiei Europene, țărilor din convențiile de la Basel și Rotterdam.

„Sperăm că informațiile vor fi percepute în mod corespunzător şi de Parlamentul republicii pentru a îmbunătăți legislația națională și a o ajusta la standardele europene”, a spus Zubcov.

Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de 30 de luni (până în martie 2021). Bugetul total al acestuia este de 952,4 mii euro, dintre care 92% reprezintă sprijinul financiar din partea UE oferit prin intermediul Instrumentului european de vecinătate.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 01.12.2018 11:58:44 Grigore
    Asa proect este necesar pentru Moldova si pentru Nistru.
  2. 01.12.2018 11:59:19 Lorena
    Bine ca UE da bani pentru asa ceva.
  3. 01.12.2018 12:01:42 Dorina
    Chind el sa incepe?
  4. 01.12.2018 12:05:35 Victor
    Umeiut je liudi vibivati denighi iz Evrosoiuza!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.