Reportaje

ACŢIONARUL "AVIA-INVEST" A ACŢIONAT GUVERNUL MOLDOVEI LA CURTEA DE ARBITRAJ DE LA STOCKHOLM

19 mai, 2020
ACŢIONARUL "AVIA-INVEST" A ACŢIONAT GUVERNUL MOLDOVEI LA CURTEA DE ARBITRAJ DE LA STOCKHOLM

Acţionarul principal al companiei "Avia-Invest" (cu care autorităţile Moldovei intenţionează să rezilieze contractul de concesiune a aeroportului Chişinău - "I.") a înregistrat pe 15 mai o acţiune la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Stockholm împotriva Guvernul Moldovei. Anunţul a fost făcut luni, prin Skype, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de reprezentantul companiei cipriote "Komaksavia Airport Invest Ltd", Andreas Menelau.

El a amintit că compania cipriotă deţine 95% din acţiunile "Avia-Invest".

Menelau a spus că ar prefera să vorbească despre modul în care s-a schimbat Aeroportul Chişinău în ultimii ani, devenind unul dintre cele mai solicitate şi moderne aeroporturi din regiune.

"Aş fi dorit să vorbesc cu jurnaliştii despre planurile conducerii companiei concesionare de îmbunătăţire a aeroportului şi modernizarea acestuia. Dar trebuie să vorbim despre acţiunea în judecată. Mă tem că am veşti proaste pentru autorităţile Moldovei. Noi am depus o acţiune pentru 885 mil. euro pentru că Guvernul a încălcat convenţia internaţională şi a întreprins acţiuni ilegale în privinţa companiei concesionare şi a fondatorului acesteia. Este o decizie dificilă, dar explicabilă. Niciun investitor privat nu este capabil să-şi îndeplinească obligaţiile în condiţii de presiune severă permanentă din partea statului", a explicat investitorul.

Potrivit lui, pretenţii către concesionarii din partea conducătorilor Republicii Moldova au fost şi mai înainte, dar niciodată nu au fost atât de dure.

"Din 2019, în aceste procese au intervenit şi conducătorii de vârf ai ţării împreună cu structurile din subordinea lor. "Avia-Invest" şi-a îndeplinit şi este gata să îşi îndeplinească obligaţiile. Dar răbdarea noastră a fost depăşită de atacul agresiv împotriva concesionarului, după şedinţa recentă a Consiliului Suprem de Securitate al Moldovei, lansat de Preşedintele Igor Dodon. Asemenea declaraţii nu lasă iluzii cu privire la acţiunile viitoare ale conducerii ţării. În loc de dialog (pe care am propus să-l începem în octombrie 2019), autorităţile Moldovei acţionează de pe poziţia de forţă. De aceea, ne-am adresat la Curtea de Arbitraj de la Stockholm cu apelul de a apăra drepturile investitorului străin şi sperăm la o decizie corectă", a spus Andreas Menelau.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 19.05.2020 11:54:48 Ana
    Nu prea argumentat...
  2. 19.05.2020 11:56:10 Viorel
    Oni nas poimeiut dvajdi, vot posmotrite.
  3. 19.05.2020 01:39:22 Zdenek
    Avia Invest are toate sanse sa chistiga proces...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.