Reportaje

SONDAJ: IGOR DODON ȘI MAIA SANDU RĂMÂN FAVORIȚII CURSEI PREZIDENȚIALE

20 octombrie, 2020
SONDAJ: IGOR DODON ȘI MAIA SANDU RĂMÂN FAVORIȚII CURSEI PREZIDENȚIALE

 Igor Dodon și Maia Sandu sunt favoriții cursei pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Despre aceasta arată datele sondajului de opinie electoral, realizat de Compania de cercetare și consultanța politică „Intellect Group” în colaborare cu Asociația obștească „SPERO”, prezentate marți, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

32% dintre respondenți au răspuns că la alegerile din 1 noiembrie vor vota pentru președintele în funcție Igor Dodon, 18,6% – pentru candidatul desemnat de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu, 8,9% – pentru candidatul desemnat de Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA) Andrei Năstase, 6,2% –liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, 5,2% – pentru candidatul desemnat de partidul „ȘOR”, Violeta Ivanov - 5,2%.

1,9% dintre respondenți la sondaj sunt gata să voteze pentru Octavian Ţîcu desemnat de Partidului Unităţii Naţionale (PUN), 1,2% pentru Tudor Deliu desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), iar 1,2% dintre respondenți pentru Dorin Chirtoacă desemnat de Blocul „UNIREA”.

În același timp, 8,2% dintre respondenți au declarat că nu vor participa la vot, iar 15,6% nu au răspuns la întrebare.

Ţinând cont doar de numărul alegătorilor decişi, atunci Igor Dodon și Maia Sandu pot obține 42% și, respectiv, 24,4% din voturi.

Directorul „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, a menționat că aceste date denotă „cei cinci candidați care sunt cei mai activi în campanie, în primul rând, Igor Dodon, care se concentrează pe activitatea atât cu propriul electorat, cât și cu susținătorii partidului de stânga – PSRM”.

„Programul său se bazează în principal pe direcția socio-economică. De asemenea, se bazează pe propriile realizări în calitate de președinte. Respectiv, vedem că practic nu are concurenți pe segmentul din stânga. În același timp, pe flancul drept, se confruntă trei cei mai activi candidați – Maia Sandu, Andrei Năstase și Renato Usatîi, care apelează mai mult la emoții și încearcă să-și creeze o imagine a lideri ale protestatarilor. Dar să nu uităm că Andrei Năstase și Renato Usatîi au folosit deja această tehnică mai devreme, care a fost, ulterior, preluată cu succes de Maia Sandu”, a spus expertul.

Potrivit sondajului, dacă Igor Dodon și Maia Sandu ajung în scrutinul al doilea al alegerilor prezidențiale, atunci rezultatele vor fi de 45,8% și, respectiv, 37,6%. 16,6% dintre respondenți au fost indeciși. Ţinând cont doar de numărul alegătorilor decişi, Igor Dodon poate obține victorie 54,9% de voturi împotriva la 45,1%.

Potrivit lui Ian Lisnevschi, „aceste date arată că candidatului de dreapta care va ieși în turul doi al alegerilor nu va reuși de fapt să mobilizeze electoratul”.

Expertul leagă astfel de rezultate de faptul că Maia Sandu „a desfășurat o campanie bazată pe o posibilă înfrângere, în cazul fraudei electorale, dar un astfel de mesaj ar putea contribui la mobilizare tocmai după al doilea tur, adică după alegeri”.

De asemenea, potrivit sondajului, participarea la alegerile prezidențiale va fi mare – 54,2% dintre respondenți au declarat că vor ieși la vot, alți 16,8% – cel mai probabil că vor vota și doar 29% – nu vor vota sau cel mai probabil că nu vor vota.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-9 octombrie. Volumul eşantionului este de 1453 persoane cu drept de vot din 77 de localități (cu excepția Transnistriei). Marja de eroare este de ±2,7%.
 

SONDAJ: ÎN VIITORUL PARLAMENT AR PUTEA ACCEDE NU MAI MULT DE CINCI PARTIDE POLITICE

În cazul alegerilor parlamentare anticipate, nu mai mult de cinci partide politice ar accede în Parlament – Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Partidul „ȘOR”, Partidul Nostru (PN) și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA).

Despre aceasta arată datele sondajului electoral de opinie, realizat de Compania de cercetare și consultanța politică „Intellect Group” în colaborare cu Asociația obștească „SPERO”, prezentate marți, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, voturile ar fi distribuite după cum urmează – PSRM (30%), PAS (18,4%), Partidul „ȘOR” (8,9%), PN (7,4%). Alte partide politice nu vor atinge pragul electoral de 5% pentru a accede în Parlament (deși – Platforma „DA” se apropie de acesta – 4%)

Cu toate acestea, 8,1% dintre respondenți la sondaj susțin că nu vor participa la alegeri, iar 16,8% – au spus că le este dificil să răspundă.

Ţinând cont doar de numărul alegătorilor decişi, atunci următoarele formațiuni politice au șansa de a accede în Parlament – PSRM (39,9%), PAS (24,5%), Partidul „ȘOR” (11,9%), PN (9,9%) și Platforma „DA” (5,3%).

În acest caz, PSRM va obține 44 mandate de deputați, PAS – 27, Partidul „ȘOR” – 13, PN – 11, Platforma „DA” – 6.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-9 octombrie. Volumul eşantionului este de 1453 persoane cu drept de vot din 77 de localități (cu excepția Transnistriei). Marja de eroare este de ±2,7%.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 21.10.2020 12:01:51 Fima
    Incraderea prea mica...
  2. 21.10.2020 12:04:07 Fima
    Ce sa spune compania daca dna Sandu sa chistiga?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.