Reportaje

REPREZENTANȚII COMUNITĂȚILOR ETNICE AU ÎNDEMNAT POLITICIENII LA MENȚINEREA PĂCII INTERETNICE ÎN MOLDOVA

04 noiembrie, 2020
REPREZENTANȚII COMUNITĂȚILOR ETNICE AU ÎNDEMNAT POLITICIENII LA MENȚINEREA PĂCII INTERETNICE ÎN MOLDOVA

Reprezentanții comunităților etnice au îndemnat politicienii să renunțe la divizarea societății în al doilea tur al alegerilor prezidențiale și să mențină pacea interetnică în Republica Moldova.

Copreşedintele Consiliului Coordonator al Organizaţiilor Etnoculturale, Nicolai Terzi, a declarat miercuri într-o conferință de presă la agenția INFOTAG că „mulți concetățeni sunt îngrijorați de evenimentele, ce au avut loc în primul tur al alegerilor, în special la Varnița, când anumiți indivizi au încercat să împiedice alegătorii transnistreni cu cetățenie moldovenească să-și exercite dreptul la vot”.

„Au fost asociați cu separatiștii. Politicienii demult ar trebui să abandoneze principiul de separare  – „al nostru” și „nu al nostru”. Îndemnăm la menținerea păcii în Moldova, luând în considerare opinia și drepturile constituționale ale întregii populații a țării”, a spus el.

Șeful Comunității ucrainenilor, Vitalii Mrug, a reamintit că ucrainenii sunt al doilea grup etnic ca mărime din Moldova.

„Suntem îngrijorați de faptul că înainte de cel de-al doilea tur de scrutin, politicienii divizează populația. De exemplu, mergeți la Parlament cu bâte pentru ca să obținem dizolvarea lui anticipată. Astfel de acțiuni depășesc conceptul de „constituționalitate”. Am trecut deja prin asta în aprilie 2009. Atunci au dat foc Parlamentului și Administrației Prezidențiale. Evenimente similare au avut loc mai târziu în Ucraina, cunoscute sub denumirea de „maidan”. Trebuie să poți învăța din trecut. Cerem pace interetnică în țară, sprijin pentru principiile noastre tradiționale –familie și religie. Aceste valori ar trebui promovate de fiecare candidat pentru dreptul de a deveni șef al statului”, a spus el.

Reprezentanta Comunității ruse în R. Moldova, Ludmila Lasceonova, și-a exprimat dorința ca „ca șef al satului să devină un astfel de politician, care nu doar că vorbește, ci și face”.

„Nu ar trebui să existe apeluri – „Parlamentul trebuie dizolvat! ”. Politicienii trebuie să învețe să nu întreprindă acțiuni care aduc la divizarea societății”, a spus ea.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 04.11.2020 01:51:37 Ana
    Nu cred ca cineva sa reactioneaza la asa ceva...
  2. 04.11.2020 01:53:28 Liza
    Noi stim bine ce anume vre dna Lashenova!
  3. 04.11.2020 07:04:56 Alexei
    Pentru dinsii dl Dodon este cel mai bun, da pentru diaspora numai dna Sandu!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.