Reportaje

12 SPECTACOLE VOR FI PREZENTATE LA CHIȘINĂU ÎN CADRUL CELUI DE-AL 11-LEA FESTIVAL AL ŞCOLILOR DE TEATRU ŞI FILM CLASSFEST

02 decembrie, 2022
12 SPECTACOLE VOR FI PREZENTATE LA CHIȘINĂU ÎN CADRUL CELUI DE-AL 11-LEA FESTIVAL AL ŞCOLILOR DE TEATRU ŞI FILM CLASSFEST

La Chișinău, în cadrul celui de-al 11-lea Festival internațional al şcolilor de teatru şi film ClassFest, în perioada 5-9 decembrie, vor fi prezentate 12 spectacole. După cum a comunicat rectorul Academiei de muzică, teatru și arte plastice, Victoria Melnic, vineri, la o conferință de presă ţinută la Infotag, „va fi o sărbătoare a teatrelor tinere pentru tineri”.

„Scopul festivalului este acela de a uni diverse școli creative ale țărilor europene, întrepătrunderea lor, schimbul de idei, căutarea soluțiilor teatrale și, cel mai important, comunicarea între tinerii actori. În același timp, astfel vedem pe cine pregătim în universitățile noastre”, a spus ea.

Ea a remarcat cu regret că festivalul din acest an are loc „pe fundalul evenimentelor sumbre din Ucraina vecină, care a fost atacată de Rusia”.

„Suntem solidari cu poporul ucrainean, sperăm ca viața normală să fie restabilită. În acest sens, în unele lucrări, subiectul securității lumii din jurul nostru sună deosebit de acut”, a menționat Melnic.

Potrivit directoarei artistice a festivalului, Svetlana Tîrţău, anul acesta, școala de teatru românească este larg reprezentată, incluzând universități din Iași, Sibiu, București, Constanța, precum și spectacole din Franța și Austria, un monospectacol-dramă al unui polonez.

„La spectacole vor lua parte 92 de actori străini și studenți locali, trei studiouri de creație vor avea loc, cu diverși experți celebri (Italia, Germania și Polonia). Lucrările vor fi prezentate în limba țărilor din care provin trupele, dar vor fi subtitrate în limba română”, a spus rectorul.

Ea le-a exprimat recunoștință principalilor parteneri ai ClassFest -  ministerul culturii, Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare, ambasada Austriei în Moldova.

Intrarea la festival este liberă, spectacolele urmând să fie prezentate pe scenele mai multor teatre din Chișinău, printre care Licurici, Satiricus, Ginta Latină.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 03.12.2022 12:54:42 Vlada
    Foarte bine ca acest festival deja este o traditia frumoasa in Moldova.
  2. 03.12.2022 12:57:31 Alexei
    Noi putem sa ne mindrim ca acest festival deja easte o traditie.
  3. 07.12.2022 07:02:22 Nina
    Interesant...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.