Reportaje

MOLDOVA PIERDE MILIARDE DIN CAUZA NEDORINŢEI DE A SE ADAPTA LA SCHIMBĂRILE ÎN EVALUAREA PROPRIETĂȚII

15 iunie, 2023
MOLDOVA PIERDE MILIARDE DIN CAUZA NEDORINŢEI DE A SE ADAPTA LA SCHIMBĂRILE ÎN EVALUAREA PROPRIETĂȚII
Lumea trece la noi Standarde internaționale de evaluare a proprietății, dar Moldova încă se mai conduce de standarde depășite, care se soldează cu pierderi financiare și împiedică oportunitățile de dezvoltare, afirmă reprezentanții Societăţii evaluatorilor independenți din Republica Moldova (SEI RM).

Directorul executiv al SEI RM, Dumitru Tăraburcă, a declarat joi, într-o conferință de presă susţinută la agenția „INFOTAG”, că în 2022 Agenția relații funciare și cadastru a Republicii Moldova a devenit membru al Comitetului internațional de evaluare, care în prezent (din 28 aprilie până în 28 iulie 2023) desfăşoară consultă cu privire la noua ediție a Standardelor internaționale de evaluare. Dar în Moldova nici măcar nu este abordată această chestiune, care în Ucraina vecină face obiectul unor discuții serioase.

Tărăburcă a subliniat că actuala legislație din domeniu a Republicii Moldova contravine multor norme adoptate în mediul investițional global.

„Evaluarea și evaluatorul este o specialitate publică, ale cărei rezultate, în anumite cazuri, sunt semnificative din punct de vedere social. Numai la lichidarea băncilor și la vânzarea companiei aeriene bugetul Republicii Moldova a pierdut câteva miliarde de euro. Din păcate, în această situaţie, un rol nelipsit de importanţă l-au avut evaluatorii, care continuă fără prea mult succes să soluţioneze cele mai complexe probleme prin metodele anterioare”, a apreciat expertul.

SEI RM intenționează să i se adreseze Comitetului internațional de evaluare cu propunerile sale prin partenerii ucraineni. Propunerile se referă la desființarea anumitor prevederi privind evaluarea corectă/incorectă a bunului, necesitatea luării în considerare a potențialului de producție și serviciu al obiectivului aflat în evaluare etc.

„Implementarea standardelor internaționale de evaluare a proprietății va oferi oportunitatea de a le pune capăt în țara noastră problemelor de gestionare ineficientă a bunurilor statului și municipalității și va impulsiona dezvoltarea economică. Acum Moldova are o șansă unică de a se integra în comunitatea europeană în paralel cu lumea și de a obține un nou instrument de îmbunătățire a eficienței deciziilor economice. Nu contează cine elaborează standardele de evaluare pentru Republica Moldova, principalul lucru este că acestea să fie adaptate la practica mondială”, a conchis Tărăburcă.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 15.06.2023 05:45:59 Stas
    Esli cego-to u nas net, to nado smotreti comu eto vigodno!
  2. 15.06.2023 05:52:12 Viorel
    Cu stadionu republican acum este ceva mai clar?
  3. 15.06.2023 05:56:35 Simion
    Eu cred in aceia ce spuna dl Taraburca, asa si este.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.