Reportaje

FIECARE AL CINCILEA ELEV DIN CLASELE 5-12 SUFERĂ SĂPTĂMÂNAL DIN CAUZA BULLYING-ULUI

15 iunie, 2023
FIECARE AL CINCILEA ELEV DIN CLASELE 5-12 SUFERĂ SĂPTĂMÂNAL DIN CAUZA BULLYING-ULUI

Aproximativ 21% dintre elevii din clasele 5-12 ale instituțiilor de învățământ general din Moldova devin victime ale bullying-ului săptămânal, iar aproximativ 40% se confruntă mai rar cu astfel de situații. Acest lucru îl arată rezultatele unui sondaj prezentat joi la o conferință de presă organizată la agenția „INFOTAG” de Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei (APSCF).

Studiul a arătat că cazurile de agresiune verbală, comportamentală, depășesc numărul de cazuri de agresiune fizică (54%:46%). Glumele răutăcioase pe seama celorlalți sunt cele mai frecvente, menționate de 62% dintre respondenți, urmate de etichetare (60%) și tachinare (54%). În plus, trei din 100 de elevi au spus că au suferit de pe urma bullying-ului online (pe internet) cel puțin o dată pe lună în ultimul an școlar.

Psihologul clinician și psihoterapeutul român Sorina Petrică a remarcat că, pe lângă intervenția necesară pentru a-i învăța pe elevi să reziste ei înșiși la bullying, sunt necesare programe separate pentru profesori.

„Este nevoie de programe pentru a opri posibilitatea ierarhizărilor – „elev bun” și „elev slab”, „copil rău și neascultător””, a spus ea.

„Ne bucurăm să constatăm că 84% dintre elevii chestionați spun că cadrele didactice abordează problema bullying-ului și se ocupă de ea. Acesta este un semn că facem progrese împotriva acestui fenomen. Suntem hotărâți să ne continuăm eforturile, cu sprijinul partenerilor, pentru a dezvolta și implementa programele anti-bullying necesare”, a declarat șefa departamentului juridic al ministerului educației și cercetării, Rodica Braguță.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 16.06.2023 06:53:21 Violena
    Asa si este, bine faceti ca ridicati asa problema in sicietatea noastra.u
  2. 16.06.2023 06:54:37 Stas
    Cred ca nu atit de strasnic este tot!
  3. 20.06.2023 01:22:34 David
    Aceste femei sunt foarte bravo!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.