Reportaje

STUDIUL ARATĂ CĂ AUTORITĂȚILE AR TREBUI SĂ-ȘI REEXAMINEZE POLITICA CU PRIVIRE LA TICHETELE DE MASĂ

28 iunie, 2023
STUDIUL ARATĂ CĂ AUTORITĂȚILE AR TREBUI SĂ-ȘI REEXAMINEZE POLITICA CU PRIVIRE LA TICHETELE DE MASĂ
Autoritățile moldovenești ar trebui să își revizuiască politica cu privire la tichetele de masă. Despre aceasta arată datele unui sondaj sociologic, ale cărui rezultate au fost prezentate, marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția Infotag. Studiul a fost realizat de compania IData la comanda Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCIFM), Asociația Investitorilor din România și Camera de Comerț Americană (AmCham) din Moldova.

Potrivit rezultatelor studiului, după implementarea Legii cu privire la tichetele de masă, din aprilie 2018 și până la sfârșitul anului 2019, 714 companii au oferit tichete angajaților lor. Cu toate acestea, după introducerea unei taxe pe tichete (24%) de la începutul anului 2020, situația s-a înrăutățit. În aprilie 2023, doar 549 de companii au oferit tichete angajaților.

După introducerea impozitului, întreprinderile mici și mijlocii primii au refuzat tichetele, iar numărul beneficiarilor în rândul angajaților a scăzut cu 40%. În condițiile în care, potrivit sondajului, dacă nu ar fi impozitul, aproximativ 120 mii de angajați ar beneficia de tichete de masă.

Potrivit a 76% dintre angajații chestionați, tichetele de masă au reprezentat o creștere specifică a salariului pentru aceștia. Iar introducerea impozitului a avut un impact negativ asupra 67% dintre angajați.

Printre concluziile studiului, se remarcă faptul că piața de tichete nu și-a revenit după introducerea impozitului – a scăzut numărul companiilor care folosesc acest instrument, precum și numărul de beneficiari în rândul angajaților. De asemenea, se observă că din cauza impozitelor indirecte, fiecare tichet aduce în buget 23 de bani, iar majoritatea firmelor pledează fie pentru eliminarea taxei, fie cel puțin pentru reducerea acesteia la 12%.

Reprezentantul AmCham în Moldova, Mihai Burunciuc, a menționat că acest instrument a fost introdus pentru a atrage noi investitori și pentru a-i stimula pe cei existenți, ceea ce va contribui la creșterea economică. El consideră că dacă autoritățile vor anula taxa pe tichete, acest lucru va spori automat veniturile bugetare din impozite indirecte.

El a subliniat că AmCham a făcut apel în repetate rânduri la Guvern și a insistat asupra abolirii taxei, inclusiv în procesul de elaborare a politicii fiscale pentru anul viitor, al cărei proiect se află în prezent în Parlament pentru consultări publice.

„Instrumentul tichetelor alimentare este pe deplin în conformitate cu politica autorităților de a contracara economia tenebră și de a reduce fluxul de numerar din economie. Dar, din păcate, se observă stagnare în rezolvarea problemei cu tichetele de masă. Noi, împreună cu asociațiile de afaceri, încercăm constant să stimulăm soluționarea problemei, dar de fiecare dată, uneori subiectiv, apare poziția inversă a Ministerului de Finanțe”, a spus el.

În total din aprilie 2018 până în aprilie 2023 au fost oferite tichete de masă în valoare de 1,48 mlrd. lei.

Sondajul a fost realizat în rândul a 205 companii (dintre care 55% oferă în prezent tichete de masă) și 108 angajați care folosesc tichetele.

 

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 28.06.2023 04:39:29 Maria
    Problema este, statu trebue se schimba atitudinea s-a...
  2. 28.06.2023 04:40:08 Grigore
    Muncitorii moldoveni au dreptu si la taloane pentru masa.
  3. 28.06.2023 04:40:50 Stas
    Cred ca colegii din Bucurest au 100 de procente dreptate.
  4. 29.06.2023 05:05:33 Stanislav
    Statu teme ca perde buget...
  5. 29.06.2023 05:07:14 Borislav
    De ce la fratii nostrii de peste Prut asa ceva este, da la noi nu?
  6. 29.06.2023 05:11:27 Earoslav
    Interesant, dl Alaba stie despre asta?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.