Reportaje

POLIȚIA ÎI ÎMPIEDICĂ PE PENSIONARI SĂ DEPUNĂ CERERI DE INDEXARE A PENSIILOR - OPINIILE AVOCAȚILOR

30 iunie, 2023
POLIȚIA ÎI ÎMPIEDICĂ PE PENSIONARI SĂ DEPUNĂ CERERI DE INDEXARE A PENSIILOR - OPINIILE AVOCAȚILOR
Poliția, la ordinul Partidului de guvernământ “Acţiune şi Solidaritate” (PAS), îi împiedică pe pensionari să depună cereri de indexare a pensiilor la nivelul ratei inflației din 2022, au declarat avocații vineri, într-o conferință de presă la agenția Infotag.

Avocatul Alexandru Bodnariuc a spus că „din decembrie 2022, în Republica Moldova s-a organizat o rețea de birouri unde are loc primirea cererilor de la pensionari, cărora autoritățile le-au indexat pensiile cu doar 15%, în loc să le indexeze cu 30%”.
 
„Prețurile au crescut, costul medicamentelor nu a scăzut, suma în facturile comunale a devenit uriaşă. Bătrânii sunt disperați. Ținând cont de faptul că un avocat are dreptul să presteze servicii gratuite, în baza Legii cu privire la avocatură, am început această activitate. Ca să solicite la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) o recalculare a pensiei la noi vin mii de bătrâni. Activitatea necesită pregătirea atentă a actelor. Totuși, în data de 28 iunie, la Bălți, persoane care ulterior s-au numit polițiști au pătruns într-unul dintre birouri”, a spus el.

Avocatul a spus că oamenii legii (care nu au vrut să se prezinte la început) nu au dreptul să intre în birou fără permisiunea proprietarului imobilului și a avocaților care lucrează acolo.

„Fără temei legal, au fost retrase 75 de contestații la CNAS. Acești oameni nu pot obține o compensație completă. Articolul 44 din Legii cu privire la avocatură prevede că o percheziție în sediul în care lucrează avocații poate fi efectuată cu permisiunea procurorului general sau a unui judecător”, a spus Bodnariuc.

Avocatul Ion Crețu a atras atenția asupra faptului că, pentru prima dată în Moldova, „pensionarii care se află în dificultate s-au unit pentru a-şi apăra drepturile”.

„Autoritățile se gândesc la orice - la aderarea la NATO, la militarizarea țării, dar nu la bătrâni. Cu astfel de acțiuni, forțele de securitate PAS și președintele Maia Sandu nu fac decât să înrăutățească situația... Nu ne vom opri, și vom continua gratuit să depunem contestaţii – mai întâi la CNAS, iar apoi la instanțe cerând recalcularea pensiilor la nivelul ratei inflației din 2022”, a concluzionat avocatul Crețu.

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 30.06.2023 04:17:08 Ana
    Bine ca acesti avocatii se sustin pensionarii nostrii.
  2. 30.06.2023 04:18:14 Grigore
    Nu pot se spun ca sa ceva este posibila in Moldova.
  3. 30.06.2023 04:19:19 Stanislav
    Avocatii trebue sa stiu, ca gata, este prea tirziu, trenu deja sadus...
  4. 03.07.2023 03:38:59 Lilia
    Am impresie ca ei a pornit gresit.
  5. 03.07.2023 03:41:26 Victoria
    Nu da asta nimic, buget este gol...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.