Poster financiar

PIAŢA VALUTARĂ SE AFLĂ ÎN ACALMIE TOTALĂ – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

21 martie, 2017
PIAŢA VALUTARĂ SE AFLĂ ÎN ACALMIE TOTALĂ – OPINIA DEALERILOR VALUTARI Săptămâna aceasta, piaţa valutară se află în „acalmie totală”, fără nici un fel de zdruncinări de perspectivă ale cursului monedei naţionale. Prognozele dealerilor valutari precum că după sărbătorile de primăvară moneda va ceva şi cursul va reveni la limita de plus-minus 20,00 MDL:$1 nu –au adeverit, deoarece în tot acest răstimp leul moldovenesc a continuat să de aprecieze.

 

Solicitaţi de reporterul INFOTAG, participanţii pieţei valutare susţin că situaţia prea calmă de pe piaţă nu oferă dealerilor posibilitatea să vadă perspective clare.

 

„De obicei, la cursul de 19,7 MDL:$1, dealerii Băncii Naţionale (BNM) interveneau pe piaţă cu cumpărarea valutei, completând rezervele şi nepermiţând leului să se aprecieze. Dar în această săptămână, tranzacţiile pe piaţa interbancară s-au desfăşurat luni, 20 martie, la cursul de 19,67 MDL:$1, iar regulatorul nu s-a manifestat în nici un fel, dând dovadă de sânge rece şi de o linişte de invidiat”, a spus interlocutorul agenţiei.

 

Potrivit lui, o asemenea situaţie este una favorabilă pentru importatori, dar ei, practic, nu se observă pe piaţă prin acţiunile lor.

 

„Se pare că nu prea merg vânzările de mărfuri achiziţionate anterior, pentru că nu se observă importuri noi, pentru care, de obicei, importatorii cumpără valută”, spun participanţii pieţei.

 

Unii dealeri atrag atenţia la faptul că, anterior, autoritatea de reglementare nu permitea leului să se aprecieze, pentru ca aceasta să nu afecteze reducerea veniturilor la buget, iar acum nu se poate spune acelaşi lucru.

 

„Participanţii pieţei care au procurat dolari la cursul de 19,85 MDL:$1 nu pot acum să-i vândă nici măcar la cursul de 19,65 MDL:$1. Este prea puţin probabil că un asemenea curs reprezintă limita sa de jos”, menţionează dealerii.

 

INFOTAG precizează: Pentru marţi, 21 martie, Banca Naţională a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi moneda unică europeană: 19,6841 MDL:$1 şi, respectiv, 21,1623 MDL:1 euro.

Comentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 21.03.2017 04:11:22 Ilie
    De ce BNM nu da nici un orientir sau indicator?
  2. 22.03.2017 09:05:36 Olga
    Totul este bine, nu facceti grija, leul nostru este mai puternic!
  3. 23.03.2017 06:43:13 Fima
    Asta este inca o dovada ca economia sa stagneaza si nu sa dezvolta.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.