Poster financiar

BNM AVERTIZEAZĂ CETĂŢENII DESPRE RISCURILE PE CARE LE COMPORTĂ UTILIZAREA MONEDELOR VIRTUALE ÎN MOLDOVA

13 iulie, 2017
BNM AVERTIZEAZĂ CETĂŢENII DESPRE RISCURILE PE CARE LE COMPORTĂ UTILIZAREA MONEDELOR VIRTUALE ÎN MOLDOVA

Banca Naţională a Moldovei (BNM) avertizează utilizatorii serviciilor de plată asupra faptului că „monedele virtuale și metodele de schimb aferente nu sunt supuse reglementării pe teritoriul Republica Moldova şi, respectiv, fondurile utilizatorilor nu sunt protejate”.

Într-un comunicat al BNM, citat de agenţia INFOTAG, se menţionează că, în contextul utilizării tot mai frecvente a unor scheme de monedă virtuală (Bitcoin, Litecoin, Ethereum și altele) atât pe piața internațională, cât şi pe piața serviciilor de plată din Republica Moldova, apar anumite riscuri asociate.

„Utilizarea monedelor virtuale nu este reglementată în Republica Moldova. Acestea  nu reprezintă o formă de monedă electronică în sensul Legii privind serviciile de plată și moneda electronică, iar activitatea privind emiterea și tranzacționarea lor nu este supusă supravegherii de către organul abilitat”, susţine BNM.

Banca atenţionează că printre riscurile asociate intereselor utilizatorilor sunt: „fraudarea operațiunii de convertire, comisioane sau curs nefavorabile la efectuarea convertirii, spargerea portmoneelor, pierderea datelor personale, înghețarea sumei de către platforma de schimb la convertirea monedei virtuale în monedă simplă, pierderea sumei în cazul falimentării platformei de schimb, volatilitatea înaltă a cursului la care monedele virtuale ar putea fi schimbate”.

Totodată, „nu există garanția că moneda virtuală va fi acceptată de comercianți, suma poate fi debitată incorect, în unele cazuri utilizatorul nu poate converti moneda virtuală sau nu poate accesa portmoneul după pierderea cheii private”.

Printre riscurile pentru integritatea sistemului financiar se numără: „riscurile de spălare a banilor și finanțare a terorismului, precumm şi utilizarea monedelor virtuale pentru vânzarea bunurilor interzise”.

Banca Națională subliniază că va monitoriza în continuare evoluția practicilor internaționale în domeniu.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 14.07.2017 01:00:51 Stanislav
    Clar ca asta nu sa fie vesnic, cineva trebue sa perde bani mari...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.