Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A PLASAT OBLIGAŢIUNI CU TERMENUL DE DOI ANI ÎN SUMĂ DE 19,5 MIL. LEI CU O RATĂ FLOTANTĂ DE 6,4%

11 ianuarie, 2018
MINISTERUL FINANŢELOR A PLASAT OBLIGAŢIUNI CU TERMENUL DE DOI ANI ÎN SUMĂ DE 19,5 MIL. LEI CU O RATĂ FLOTANTĂ DE 6,4%

La licitaţia de miercuri, 10 ianuarie, Ministerul Finanţelor a plasat obligaţiuni de stat cu termenul de circulaţie de doi ani cu o rată flotantă de 6,4%. Achitarea acestor hârtii de valoare va avea loc la 12 ianuarie 2020.

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei au comunicat reporterului agenţiei INFOTAG că emitentul obligaţiunilor de stat a făcut o ofertă în sumă de 15 mil. lei. Cererea din partea băncilor comerciale a constituit 28 362 032 lei. În urma licitaţiei, Ministerul Finanţelor a plasat obligaţiuni de stat în sumă de 19,5 mil. lei  în condiţii destul de atractive.

La licitaţie au participat dealerii a nouă bănci comerciale.

Solicitaţi de INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că piaţa are aşteptări mari referitor la scăderea ratei inflaţiei, dacă cumpără obligaţiuni pe termen de doi ani cu o dobândă mai mică decât nivelul inflaţiei în anul 2017, care a constituit 7,3%.

„Acest lucru înseamnă că, peste șase-opt luni, indicele prețurilor de consum din țară va scădea în ritm accelerat, încât dobânda de 6% va fi considerată „atractivă”, chiar dacă este mai mică decât dobânzile la credite cu care băncile creditează sectorul real al economiei”, a spus interlocutorul agenției.

Drept argument el a adus rentabilitatea valorilor mobiliare de stat (VMS), care sunt, de asemenea, emise de Ministerul Finanțelor și sunt plasate săptămânal pe piață, împrumutând resursele necesare pentru a acoperi decalajul în balanța de plăți.

„La ultima licitație de marți, 9 ianuarie, rata medie ponderată la VMS cu scadența de 90, 180 și 360 de zile a fost de 4,95-5,86%. Se pare că în anul curent rentabilitatea VMS va scădea și mai mult. Indicele reducerii însă va depinde direct de nivelul inflației, care, potrivit previziunilor BNM, se va încadra în ţinta de 5% plus-minus 1,5%”, a spus unul dintre participanții pieţei.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.