Poster financiar

RATELE MEDII PONDERATE ALE DOBÂNZILOR LA VMS EMISE DE GUVERN ÎN IANUARIE AU CONSTITUIT 5,81-6,92%

02 februarie, 2018
RATELE MEDII PONDERATE ALE DOBÂNZILOR LA VMS EMISE DE GUVERN ÎN IANUARIE AU CONSTITUIT 5,81-6,92%

Politica monetară a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) contribuie la reducerea costului banilor pe care Guvernul îi împrumută periodic de pe piața internă. Potrivit agenției INFOTAG, ratele medii ponderate ale dobânzilor la valorile mobiliare de stat (VMS), emise de Guvern în ianuarie 2018, au constituit 5,81-6,92%.

În luna ianuarie, Ministerul Finanțelor a plasat bonuri de trezorerie cu termenul de scadență de 182 de zile la rata medie ponderată efectivă de 5,82%, iar la cele cu termenul de 364 zile – la rata de 5,81%.

La obligațiunile de stat cu scadența la doi ani, pe care ministerul le-a plasat în ianuarie 2018, rata efectivă a fost de 6,59%, iar la obligațiunile  cu termenul de trei ani rata este de 6,92%.

Solicitați de agenția INFOTAG, participanții profesioniști ai pieței presupun că, având în vedere prognozele BNM asupra ratei inflației, în următorii doi ani rata hârtiilor de valoare de stat va continua să se diminueze. La aceasta va contribui indicele prețurilor de consum în țară, a cărui valoare în trimestrul patru al anului curent ar putea coborî până la 2,8% comparativ cu inflația anuală din 2017 de 7,3%.

„În cazul în care rata medie anuală a inflației în 2018 va fi de 3,7%, iar în 2019 de 4,7%, este foarte posibil ca ratele dobânzilor la VMS vor continua să scadă, depășind pragul de 5%”, presupun participanții pieței.

Interlocutorii agenției consideră că, în pofida scăderii rentabilității VMS, băncile vor fi dispuse în continuare să le achiziționeze.

„Având un indice destul de ridicat al lichidității curente, pe care băncile nu pot „să-l redirecționeze” în sectorul real al economiei pentru creditarea acestuia, valorile mobiliare de stat rămân a fi atractive: un instrument lichid, care, în comparație cu creditarea, are riscuri minime, iar dobânda, chiar dacă scade, nu este impozitată”, au remarcat participanții pieței.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.