Poster financiar

BNM MENŢINE RATELE DE BAZĂ LA PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ

04 mai, 2018
BNM MENŢINE RATELE DE BAZĂ LA PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis în ajun să menţină ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al BNM, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 6,5%, la creditele overnight la nivelul de 9,5% şi la depozitele overnight la nivelul de 3,5%. De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14% (din mai 2011), iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 40% (din mai 2017).

Decizia a fost luată în baza analizei macroeconomice actualizate și a asumărilor aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu.

În opinia Comitetului executiv al BNM, menținerea ratei de bază la nivelul actual este justificată de presiunile dezinflaționiste care vor persista în cea mai mare parte a anului curent și pe fundalul unei creșteri economice de peste 3%. Creșterea dată, deși în proximitatea potențialului, va menține o deviere negativă. Astfel, cererea agregată, conform prognozei curente, va rămâne dezinflaționistă în următorii doi ani, ca urmare, în mare parte, a condițiilor monetare, ciclului economic, precum și a factorilor interni și externi.

Conform prognozei curente, rata anuală a inflației se va diminua de la nivelul de 4,7% înregistrat în luna martie până la nivelul de circa 2,2% în medie pentru trimestrul IV 2018. Ulterior, inflația va reveni în intervalul de variație a țintei în semestrul I al anului viitor.

Prin urmare, conform scenariului de bază, inflația medie anuală va constitui 3,3% și 4,9% pentru anul 2018 și, respectiv, 2019. În luna ianuarie, BNM a prognozat o inflaţie de 3,7% şi, respectiv, de 4,7%.

Potrivit BNM, se atestă o intensificare a riscurilor asociate perspectivei inflației, în special pentru a doua parte a orizontului de prognoză. Acestea derivă din creșterea prețurilor internaționale la petrol și materii prime, incertitudinea cu privire la durata acestei creșteri, disensiunile comerciale dintre principalii actori ai economiei mondiale, vulnerabilitatea prețurilor la produsele agricole autohtone față de condițiile meteorologice, incertitudinile privind recolta din anul 2018 și ajustarea tarifelor la serviciile reglementate în 2019.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 5 iunie.

INFOTAG precizează: Aceasta este a treia şedinţă de Comitetului executiv al BNM de la începutul anului, menţinând de fiecare date ratele la principalele operaţiuni de politică monetară. În 2017, rata de bază a fost diminuată de patru ori, ultima dată fiind pe 5 decembrie – cu 0,5%, până la 6,5%. Acelaşi lucru se referă şi la celelalte rate.

 

Comentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 04.05.2018 05:42:02 Valet
    Rezerve prea mare - 14 in valuta si 40% in lei, nu se poate asa mai departe.
  2. 05.05.2018 12:00:10 Dorin
    Cred ca micsorarea sa fie numai toamna, dupa vizita misiunii FMI.
  3. 14.05.2018 11:56:02 Joric
    BNM nu stie ce sa face cu deflatie in vara aceasta...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.