Poster financiar

PE PIAŢA VALUTARĂ SE ÎNREGISTREAZĂ O „SITUAŢIE DESTUL DE CALMĂ” – OPINIA DEALERILOR

04 septembrie, 2018
PE PIAŢA VALUTARĂ SE ÎNREGISTREAZĂ O „SITUAŢIE DESTUL DE CALMĂ” – OPINIA DEALERILOR

Piața valutară a Moldovei se caracterizează printr-o „situație calmă”, când majoritatea jucătorilor pieței stabilesc pragul superior și cel inferior pentru leul moldovenesc față de dolarul american și euro. Astfel, pragul superior a fost stabilit la nivelul de $ 17.00 MDL: $ 1, iar cel inferior - 16.50 MDL: $ 1. De această opinie sunt dealerii valutari cu care a discutat luni reporterul agenţiei INFOTAG.

„Băncile au acumulat rezerve valutare în a treia decadă a lunii august și sunt gata să le vândă, dacă va exista cerere pe piață. Cu toate acestea, din partea cumpărătorilor, care în cea mai mare parte sunt importatori, deocamdată, nu există cerere pentru valută. Prin urmare, piața pune accent pe intervenția dealerilor Băncii Naționale (BNM), care pot cumpăra valută, păstrând stabilitatea leului moldovenesc”, a spus unul dintre dealerii valutari.

Dealerii valutari consideră că „importatorii vor începe să lucreze mai activ spre sfârșitul primei decade a lunii septembrie, din acest motiv stabilitatea leului va depinde în mare parte de acțiunile autorității de reglementare”.

„Putem spune că stabilitatea leului moldovenesc depinde în mod direct de activitatea BNM, în special, de faptul dacă reglementatorul va interveni pe piața valutară, ceea ce nu s-a întâmplat timp de nouă zile libere la sfârșitul lunii august”, a spus unul dintre dealerii valutari.

La rugămintea de a prognoza cursul leul moldovenesc față de dolarul american în următoarele trei - patru luni, dealerii au menționat că începând cu luna septembrie și până la sfârșitul lunii decembrie 2018, cel mai probabil că rata leului va fi în „coridorul valutar”. Pragul superior nu va depăși 17.00 MDL: $ 1, iar cel inferior - 16.00 MDL: $ 1.

INFOTAG precizează: Pentru luni, 3 septembrie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 16,6926 MDL:$1 şi, respectiv, 19,3332 MDL:1 euro.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.