Poster financiar

ABE: REGIMUL DE CONFIDENŢIALITATE AL BNM CORESPUNDE STANDARDELOR EUROPENE

12 noiembrie, 2018
ABE: REGIMUL DE CONFIDENŢIALITATE AL BNM CORESPUNDE STANDARDELOR EUROPENE

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a inclus Banca Naţională a Moldovei (BNM) în lista autorităţilor de supraveghere din statele non-membre ale UE, ale căror regimuri de confidenţialitate pot fi considerate echivalente celor aplicate în ţările Uniunii Europene.

Surse din cadrul BNM au comunicat agenţiei INFOTAG că decizia a fost luată după ce, în iunie, cele două instituţii au agreat ca Republica Moldova să participe la un exerciţiu de evaluare a regimului de confidenţialitate în scopul facilitării cooperării transfrontaliere.

Evaluarea pozitivă de către ABE va facilita schimbul de informaţii dintre BNM şi autorităţile de supraveghere ale UE şi va deschide posibilitatea pentru participarea băncii centrale moldoveneşti la colegiile de supraveghetori care monitorizează grupurile bancare din UE. Cinci dintre acestea (Banca Transilvania din România, Societe Generale din Franţa, Intesa Sanpaolo din Italia, Procredit din Germania şi Erste Group din Austria) operează în Republica Moldova. Suplimentar, Banca Naţională a Moldovei va putea începe procesul de aderare la Acordul de Cooperare dintre ABE şi autorităţile de supraveghere din ţările Europei Centrale şi Sud-Est (Iniţiativa de la Viena).

"Evaluarea pozitivă a ABE este o etapă suplimentară în consolidarea colaborării ţării noastre cu Uniunea Europeană şi ţările din regiune, precum şi recunoaşterea efortului de fortificare a cadrului legislativ şi de reglementare în sectorul bancar din Republica Moldova", a declarat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

În cadrul întrevederii avute la sediul ABE, la Londra, oficialii BNM au prezentat progresul implementării Directivelor UE în domeniul financiar-bancar şi desfăşurarea reformelor promovate de autorităţile naţionale.

INFOTAG precizează: ABE este o autoritate independentă a Uniunii Europene, creată în anul 2011, cu scopul de a asigura un cadru eficient şi consecvent de reglementare şi supraveghere prudenţială în întregul sector bancar al UE. Aceasta face parte din Sistemul european al supraveghetorilor financiari (SESF) şi are ca obiective principale menţinerea stabilităţii financiare în UE şi asigurarea integrităţii, eficienţei şi bunei funcţionări a sectorului bancar.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 12.11.2018 02:00:12 Diana
    Pentru Moldova si pentru sistemul bancar este o reusire buna si demult asteptate.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.