Poster financiar

BNM A DIMINUAT CU 2 PUNCTE PROCENTUALE RATA LA PRINCIPALELE INSTRUMENTE DE POLITICĂ MONETARĂ

11 decembrie, 2019
BNM A DIMINUAT CU 2 PUNCTE PROCENTUALE RATA LA PRINCIPALELE INSTRUMENTE DE POLITICĂ MONETARĂ

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis miercuri, cu vot unanim, să fie diminuată cu 2 puncte procentuale rata la principalele instrumente de politică monetară, ţinând cont de riscurile interne şi externe legate de evenimentele de pe piaţa creditelor şi depozitelor şi de pe piaţa valutară.

Potrivit agenţiei INFOTAG, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt va constitui 5,5%, ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight vor constitui 8,5% şi, respectiv, 2,5% anual.

Totodată, a fost micșorată cu 0,5 p.p. norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, astfel ca în perioada 16 ianuarie – 15 februarie 2010 aceasta să fie de 42%, de la 16 februarie până la 15 martie să fie de 41,5%, iar de la 16 martie până la 15 aprilie să fie de 41%.

În acelaşi timp, a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă, care, în aceste perioade, se va mări treptat cu 1 p.p., până la 18%, 19% şi, respectiv, 20%.

Potrivit BNM, aceasta va încuraja intermedierea financiară în moneda națională și, respectiv, o va descuraja pe cea în valută.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe 29 ianuarie 2020.

INFOTAG precizează: La începutul anului 2019, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt constituia 6,5%, la depozitele overnight – 3,5% şi la creditele overnight – 9,5%. Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă era de 42,5%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă – 14%.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 13.12.2019 04:48:06 Pipet
    In loc ca el sa ridica oleaca roata de baza, el micsoreaza atit de tare?

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.