Reportaje

19.10.2005 CONFLICTUL DE LA TVARDIŢA RISCĂ SĂ SCAPE DE SUB CONTROL

19.10.2005 CONFLICTUL DE LA TVARDIŢA RISCĂ SĂ SCAPE DE SUB CONTROL

Chişinău. 19 octombrie. (INFOTAG). Adunarea generală a locuitorilor satului Tvardiţa în care se va dezbate problema demiterii primarului şi retragerii localităţii din componenţa raionului Taraclia a fost anunţată pentru marţi, 25 octombrie, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, primarul satului Tvardiţa, Andrei Pascalov.

El a spus că de situaţia de conflict care s-a creat în sat se fac vinovaţi reprezentanţii administraţiei cooperativei de producţie „Tvardiţa”. Relaţia dintre primăria localităţii, rezidenţii Zonei Antreprenoriatului Liber locale şi administraţia CP „Tvardiţa” a intrat în dificultate după anul 2003, cînd Andrei Pascalov a fost ales în funcţia de primar.

Potrivit lui Pascalov, în urma mai multor verificări s-a constatat că conducătorul CP „Tvardiţa”, Piotr Parlicov a comis o serie de încălcări, inclusiv pe parcursul mai multor ani a folosit ilegal 816 ha de teren din fondul de rezervă al primăriei, fără a achita plata pentru arendă. Primarul de Tvardiţa spune că anume dorinţa lui Parlicov de a-şi menţine postul de şef de cooperativă şi de a tăinui neregulile depistate constituie motivul principal al conflictului.

Pascalov a declarat că în anul 2004 Judecătoria Economică a declarat terenurile în litigiu drept proprietate a primăriei, iar „Tvardiţa” datorează 250 mii lei pentru folosirea lor.

Viceprimarul de Tvardiţa, Maria Pascova, a spus că punerea în ordine a activelor proprii a permis ca bugetul local să devină unul proficitar. Au fost încasate suplimentar peste 350 mii lei. În anul curent, din transmiterea cu arendă a 816 ha de teren, bugetul satului va fi suplimentat cu încă 145 mii lei, pe cînd anterior plăţile pentru arendă nu depăşeau 19 mii lei.

Primarul Andrei Pascalov califică iniţiativa de desfăşurare a referendumului pentru demiterea sa, lansată de administraţia cooperativei „Tvardiţa”, drept o provocare care urmăreşte destabilizarea situaţiei politice şi economice din raion. „Se încearcă politizarea problemelor economice. Sătenii ar putea să susţină poziţia lui Parlicov, chiar dacă această procedură contravine legii, a mai declarat primarul de Tvardiţa.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.