Politică

LIDERUL SOCIALIȘTILOR A ANUNȚAT CĂ, ÎMPREUNĂ CU COLEGII DE PARTID, VA PARTICIPA LA ACȚIUNEA „BESSMERTNYI POLK”

26 aprilie, 2024

Președintele Partidului Socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, a declarat că pe 9 mai va participa împreună cu colegii săi de partid la acțiunea „Bessmertnyj polk”. Potrivit INFOTAG, Dodon a făcut această declarație vineri într-un mesaj video pe rețelele de socializare.

Dodon a îndemnat concetățenii să vină la acțiunea organizată nu de partid, ci de Comitetul Civic „Victorie”.

Fostul președinte a exprimat indignarea față de faptul că anul acesta autoritățile intenționează să organizeze în ziua de 9 mai pe Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului Orașul European pentru a sărbători Ziua Europei.

„În anii precedenți, întotdeauna o sărbătoreau pe 8 mai. Este o încercare de a provoca cetățenii, de a-i aduce în confruntare, dar autorilor acestei idei nu le va reuși nimic. Acțiunea de Ziua Victoriei va avea loc indiferent de ce, este o zi sfântă pentru noi”, a subliniat socialistul.

Dodon a mai spus că va purta panglica Sf. Gheorghe.

„Instanța a decis deja că nu este interzisă prin lege purtarea ei ca semn de memorie. Așa că personal pe 9 mai voi purta panglic Sf. Gheorghe”, a declarat Dodon.

În 2021, parlamentul a adoptat o lege conform căreiapanglica Sf. Gheorghe, precum și semnele V și Z, sunt simboluri ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei, așa că purtarea lor este interzisă. Pentru încălcarea acestei legi se prevede amendă de la 4.500 la 9.000 de lei (250-500 dolari) sau muncă neremunerată în folosul societății timp de 30-60 de ore, iar pentru persoanele juridice și funcționarii publici amenda este de la 9.000 la 18.000 de lei (500-1.000 dolari). Constatarea încălcării trebuie să fie făcută de polițiști.

La solicitarea socialiștilor, ulterior Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că purtarea panglicii Sf. Gheorghe nu este o încălcare dacă este făcută în semn de memorie, nu de propagandă a războiului și violenței.

În 2022, parlamentul a adoptat o lege conform căreia 9 mai în Moldova este zi liberă de sărbătoare - Ziua Europei.

De asemenea, a fost inițiată procedura de redenumire a Zilei Victoriei în Ziua Victoriei asupra nazismului și a memoriei celor căzuți în Al Doilea Război Mondial. Amendamentele legislative propuneau, de asemenea, să se sărbătorească această zi nu pe 9, ci pe 8 mai, așa cum se întâmplă în țările europene. Cu toate acestea, aceste amendamente nu au fost niciodată discutate în ședința plenară a parlamentului.

În acest an, la fel ca și anul trecut, acțiunea „Bessmertnyi polk” a fost anulată în Rusia. Aceasta este explicată de motivele de securitate în contextul continuării războiului cu Ucraina. În același timp, mass-media străine scriu că autoritățile ruse se tem că cetățenii ruși vor ieși la marș nu numai cu portrete ale celor căzuți în Al Doilea Război Mondial, ci și cu portrete ale celor 150-200 de mii de persoane decedate în războiul din Ucraina.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.28 19:07 Svetlana
    Igor Dodon ne znaet cac emu postupiti, hoti beri i snova idi c gadalche?
  2. 2024.04.28 19:10 Nina
    In PSRM acum nu sunt liderii pentru lupta la alegerile prezedintiale...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.