Reportaje

14.06.2007 “COALIŢIA – 2007” VA MONITORIZA STRICT AL DOILEA TUR AL ALEGERILOR LOCALE

14.06.2007 “COALIŢIA – 2007” VA MONITORIZA STRICT AL DOILEA TUR AL  ALEGERILOR LOCALE

Chişinău, 14 iunie. (INFOTAG). Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte – 2007 va monitoriza cu stricteţe ziua de 17 iunie, cînd se va desfăşura cel de-al doilea scrutin al alegerilor locale generale, au declarat, joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţi ai Coaliţiei.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Paul Strutzescu, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM), a spus că observatori vor monitoriza alegerile în toate cele 1018 secţii de votare din ţară şi dispun de 40 de maşini închiriate cu care „vor merge, la solicitarea cetăţenilor, la faţa locului pentru a vedea ce se întîmplă”.

Strutzescu a amintit că după primul scrutin, din 3 iunie, Coaliţia a făcut mai multe recomandări de îmbunătăţire a procesului electoral, dar care nu au fost implementate. „Se pare că în al doilea scrutin ne vom confrunta cu aceleaşi probleme, ca de obicei: agitaţie electorală în ziua alegerilor, interzicerea observatorilor la anumite procese electorale, secţii de votare prost amenajate. Recomandăm cu insistenţă, cel puţin, numărarea cu stricteţe a buletinelor de vot la fiecare secţie de votare”, a subliniat reprezentantul LADOM.

El a anunţat că la Chişinău, Orhei şi Cahul se va face numărarea rapidă şi paralelă a voturilor, iar numele primarilor ar putea fi cunoscut pe 17 iunie, în jurul orelor 23.00. Totodată, Paul Strutzescu a prognozat o prezenţă redusă a electoratului din Chişinău la alegerile de duminică, în special, pe motiv că „studenţii au încheiat studiile şi au plecat la locul de baştină, ceea ce ar putea afecta obţinerea voturilor acestora de către unui candidat de Primar General al capitalei”.

... ŞI AFIRMĂ CĂ MAJORITATEA INSTITUŢIILOR MASS-MEDIA ÎL FAVORIZEAZĂ PE CANDIDATUL DORIN CHIRTOACĂ

Chişinău, 14 iunie. (INFOTAG). Majoritatea instituţiilor mass-media naţionale din R. Moldova îl favorizează pe candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar general al capitalei, Dorin Chirtoacă, au declarat, în conferinţa de presă de joi, reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte – 2007.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, a menţionat că Dorin Chirtoacă este susţinut de presa independentă şi privată, cu excepţia ziarelor „Săptămîna” şi „Komsomolskaia Pravda”; „publicaţiile ex-guvernamentale şi cele publice locale continuă să mediatizeze acţiunile cu tentă electorală ale administraţiei publice centrale şi locale şi să atace candidaţii de opoziţie, rămaşi în cursa electorală după 3 iunie; „Moldova Suverană” publică materiale denigratoare şi ofensatoare la adresa lui Chirtoacă”.

Macovei a precizat că multe instituţii media continuă să facă bani din publicitatea electorală - „cea mai multă publicitate electorală a fost plasată în ziarele „Timpul” şi „Unghiul”, cele mai multe ştiri electorale au fost difuzate în ziarele „Timpul”, „Flux”, „Moldavskie vedomosti”, „Jurnal de Chişinău”, „Moldova Suverană”.

Nicolae Negru, expert la Centrul Independent de Jurnalism, a afirmat că postul de televiziune „Moldova 1” şi postul „Radio Moldova” continuă să favorizeze candidaţii Partidului Comuniştilor din Moldova, în timp ce NIT a mai redus din frecvenţa favorizării PCRM. PCRM se mai bucură şi de susţinerea postului TV N4 şi al postului de radio „Antena C”.

Euro TV, Pro TV şi TV7 au oferit microfonul tuturor partidelor de opoziţie care l-au solicitat.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.