Reportaje

14.06.2007 MEMBRII CCA REŢINUŢI DE CCCEC SPUN CĂ SÎNT INTIMIDAŢI PENTRU UNELE DECIZII ALE CONSILIULUI

14.06.2007 MEMBRII CCA REŢINUŢI DE CCCEC  SPUN CĂ SÎNT INTIMIDAŢI PENTRU UNELE DECIZII ALE CONSILIULUI

Chişinău, 14 iunie. (INFOTAG). Ludmila Vasilachi şi Vlad Ţurcanu, membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), afirmă că reţinerea lor de către angajaţii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), miercuri seara, este o răfuială din cauza unor decizii luate de CCA.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Ludmila Vasilachi a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că, miercuri, după orele 22.00, şapte angajaţi ai CCCEC i-au percheziţionat casa, după care au dus-o împreună cui fiica sa, de 19 ani, la sediul centrului unde ambele au fost interogate. „Nu am dorit să spun nimic sau să declar ceva, fără avocatul meu. Cel mai şocant pentru mine este reţinerea fiicei mele, care a fost intimidată şi traumatizată fără motiv”, a spus Vasilachi.

Vlad Ţurcanu a relevat că a fost reţinut de către CCCEC în timp ce se afla la Vasilachi acasă. „Ea m-a sunat şi mi-a spus că alţi doi membri ai CCA, Ruslan Pleşca şi Valeriu Soltan, au fost reţinuţi de angajaţii CCCEC. Am venit la ea, de unde am şi fost dus la centru, în calitate de martor. În ultimele săptămîni, eu am primit regulat SMS-uri prin care eram ameninţat că o să zbor din CCA”, a afirmat Ţurcanu.

Membrii CCA presupun că reţinerea ar avea legătură cu unele decizii ale CCA, cum ar fi avertizarea posturilor Moldova 1 şi NIT pentru favorizarea candidaţilor partidului de guvernămînt în alegerile locale din 3 iunie, sau darea publicităţii a unei scrisori de la ORT-Moscova în care se spunea că postul ORT se retransmite în Moldova ilegal, în lipsa contractelor de rigoare între titularii drepturilor şi firma moldovenească.

Avocatul Vitalie Nagacevschi a spus că Ruslan Pleşca, Valeriu Soltan şi Ludmila Vasilachi sînt suspectaţi că ar fi estorcat 60 mii de euro de la directorul Nord TV Grup SRL, Igor Hohlov. Potrivit acestei informaţii, Hohlov i-ar fi transmis lui Pleşca 3000 euro şi a fost reţinut în flagrant în timp ce transmitea alţii 7000 euro. Aceşti bani, potrivit acuzării, se ofereau cu titlu de mită membrilor CCA pentru ca aceştia să elibereze licenţa şi să nu pună piedici în activitatea firmei „Satellit”, condusă de Svetlana Fiodorova.

„Au fost comise mai multe nereguli. Ofiţerii au percheziţionat casa Ludmilei Vasilachi fără a deţine o ordonanţă a judecătorului de circumscripţie, doar în baza ordinului procurorului, valabil doar în cazul crimelor flagrante. De asemenea percheziţia este interzisă pe timpul nopţii, adică după 22.00, aici fiind comisă o altă încălcare”, a apreciat avocatul.

El a declarat că în cazul Ludmilei Vasilachi, va cere judecătorului de circumscripţie recunoaşterea acestor ilegalităţi şi, eventual, despăgubiri morale, iar în privinţa lui Vlad Ţurcan încă nu a decis ce va întreprinde.

Parlamentara Angela Aramă, membră a Partidului Popular Creştin Democrat, a declarat presei că cei doi membri ai CCA, care reprezintă PPCD, sînt victime ale unor interese. „Probabil că actual componenţă a CCA deranjează pe cineva”, a presupus Aramă.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.