Reportaje

15.06.2007 KALMAN MIZSEI: REZOLVAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN ESTE ÎN INTERESUL TUTUROR PĂRŢILOR

Chişinău, 15 iunie. (INFOTAG). Rezolvarea conflictului transnistrian este în interesul tuturor părţilor implicate, inclusiv al Transnistriei, a declarat, vineri, Kalman Mizsei, Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru R. Moldova, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

Înaltul demnitar european a informat că a vizitat, recent, Transnistria şi a avut întrevederi cu oficiali din R.Moldova în scopul reluării negocierilor în formatul 5+2. Diplomatul a apreciat că „conflictul transnistrean este ca o ceartă în familie dintre soţi - cu cît discutarea acestuia se va amîna, cu atît cearta se va aprofunda şi mai mult”.

Kalman Mizsei a declarat că Uniunea Europeană este un participant activ la soluţionarea diferendului şi doreşte să contribuie la rezolvarea durabilă a acestuia. „La începutul secolului al XXI-lea, un conflict cum este cel de pe Nistru nu are dreptul să existe, căci nu are la bază neînţelegeri religioase sau de etnie, ci doar interese”, a subliniat el.

Diplomatul a spus că pachetul propunerilor de rezolvare a conflictului, pe care l-a elaborat Chişinăul, este unul corect şi echitabil pentru toate părţile. „Nu pot da multe detalii despre aceste propuneri, dar ele sînt bune şi nu radicale sau doar în interesul R. Moldova”, a menţionat Mizsei, adugînd că prima rundă de negocieri în formatul 5+2 ar putea avea loc la finele acestei luni.

Referindu-se la alegerile locale, care urmează să aibă loc duminică, Reprezentantul Special al UE şi-a exprimat speranţa că pe 17 iunie, locuitorii comunei Corjova vor putea să-şi exercite liber dreptul la vot.

Oficialul a spus că este un drept fundamental al oamenilor din Moldova de a alege conducerea locală şi naţională, drept care „trebuie protejat şi în comuna Corjova, unde situaţia este foarte complexă”; că se impun eforturi serioase şi practice pentru ca la 17 iunie, locuitorii din Corjova să meargă la votare şi să nu aibă loc situaţii de conflict. „Noi mizăm pe înţelepciunea ambelor părţi, astfel încît 17 iunie să nu fie un impediment în exercitarea dreptului de a alege”, a subliniat diplomatul.

AGENŢII ECONOMICI TRANSNISTRENI, ÎNREGISTRAŢI LA CHIŞINĂU, VOR BENEFICIA DE PREFERINŢE COMERCIALE CU UE

Chişinău, 15 iunie. (INFOTAG). Agenţii economici din Transnistria înregistraţi cu statut permanent sau temporar la Chişinău, vor beneficia de regimul de preferinţe comerciale autonome cu Uniunea Europeană, la fel ca agenţii economici din restul ţării, deoarece stînga Nistrului este parte din Republica Moldova, a declarat, în conferinţa de presă de vineri, Kalman Mizsei, Reprezentantul Special al UE pentru Moldova.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, oficialul a spus că a avut întrevederi cu unii agenţi economici din Transnistria, „care s-au arătat încîntaţi că vor beneficia de acest regim preferenţial cu UE, pentru că astfel îşi vor extinde activitatea”.

Totodată, diplomatul european a menţionat că, acum, există unele probleme de ordin tehnic şi legislativ în acest sens, dar în scurt timp acestea vor fi înlăturate, pentru că a fost constituit un grup de lucru care caută soluţii. „Moldova şi partea sa, Transnistria, este cel mai sărac stat din Europa, iar aceste preferinţe sînt o şansă pentru locuitorii ei să-şi îmbunătăţească nivelul de trai”, a declarat reprezentantul UE, subliniind că cei care sînt împotriva promovării relaţiilor comerciale, a circulaţiei transportului, „sînt împotriva prosperării”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.