Reportaje

21.08.2007 PROMO-LEX: TRANSNISTRIA ARE O SITUAŢIE GRAVĂ LA CAPITOLUL APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI

21.08.2007 PROMO-LEX: TRANSNISTRIA ARE O SITUAŢIE GRAVĂ LA CAPITOLUL APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI

Chişinău, 21 august, (INFOTAG). Asociaţia Promo-Lex susţine că în regiunea transnistreană a Republicii Moldova se atestă cele mai multe încălcări în domeniul drepturilor omului. Asociaţia a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, Raportul privind drepturile omului în Moldova în anul 2006.

Ion Manole, preşedintele Promo-lex, a amintit că, în anul trecut, la Tiraspol s-au produs două explozii, soldate cu mai multe victime.

„Din păcate, R.Moldova nu a insistat asupra participării la investigaţii şi, astfel, nu a garantat drepturile la viaţă, libertate şi securitate ale celor 400 mii de locuitori ai regiunii. Moldova încalcă flagrant drepturile acestor cetăţeni, refuzînd ancheta din diverse motive. În unele cazuri, locuitori ai Transnistriei au solicitat ajutor Procuraturii Republicii Moldova, dar aceasta le-a refuzat sub pretextul că regiunea nu ţine de competenţa ei. De altfel, pentru aceasta Moldova ar putea fi dată în judecată, pentru că malul stîng al Nistrului este teritoriul Republicii Moldova”, a spus Manole.

El a mai afirmat că în regiune se violează şi drepturile electorale ale locuitorilor, în special, Chişinăul nu a întreprins măsuri pentru organizarea unor alegeri corecte pe malul stîng al Nistrului; drepturile la libertatea de exprimare, la libera circulaţie.

Alexandru l Postică, directorul executiv al Promo-Lex, a opinat că n R.Moldova se încalcă grav şi dreptul la proprietate.

„În Moldova locuiesc 100 mii de foşti deportaţi şi victime ale represiunilor, care pînă acum nu şi-au recuperat casele. Toţi sînt la o vîrstă înaintată şi unii mor fără să-şi fi primit averea înapoi”, a spus el, adăugînd că printre alte probleme stringente se numără violenţa în familie, deficitul libertăţii de exprimare, violarea drepturilor deţinuţilor.

„Chiar dacă în Moldova se implementează programe în domeniul apărării drepturilor omului, în ultimul an, situaţia nu s-a îmbunătăţit, iar în unele cazuri chiar s-a agravat”, apreciază autorii raportului.

INFOTAG precizează: Asociaţia Promo-Lex a fost înfiinţată în anul 2002 şi activează în principal pe malul stîng al Nistrului. Raportul a fost elaborat cu suportul financiar al Programului MATRA KAP al Ambasadei Olandei în Kiev. Prima ediţie a raportului a fost lansată în anul 2006.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.