Reportaje

DEPUTATUL PARLAMENTULUI GRIGORE PETRENCO CONSIDERĂ CĂ PARTIDELE DE LA GUVERNARE SE PREGĂTESC PENTRU NERECUNOAŞTEREA ALEGERILOR

12 noiembrie, 2014
DEPUTATUL PARLAMENTULUI GRIGORE PETRENCO CONSIDERĂ CĂ PARTIDELE DE LA GUVERNARE SE PREGĂTESC PENTRU NERECUNOAŞTEREA ALEGERILOR Deputatul Parlamentului, Grigore Petrenco, este de părere că partidele de la putere în Moldova, conştientizând eşecul cursei electorale, deja pregătesc scenarii de nerecunoaştere a rezultatelor alegerilor din 30 noiembrie.

 

Parlamentarul a spus miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că pentru „liderii PLDM şi PDM, Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, este evident că metodele lor obişnuite de influenţare a alegătorilor nu funcţionează”.

 

„Nu ajută şi resursa administrativă – oamenii tot mai greu sunt convinşi să participe la adunări şi întruniri „de dragul iubitelor partide de la guvernare”. Acestui fapt se opun chiar şi angajaţii instituţiilor de stat. Nu ajută nici resursa mediatică – posturile de televiziune şi portalurile controlate de ei. Nu ajung cartofi şi pachete cu alimente. De aceea regimul de guvernare se pregăteşte pentru nerecunoaşterea alegerilor”, consideră politicianul.

 

El a numit trei posibile scenarii de evoluare a evenimentele.

 

„Această schemă va fi realizată prin intermediul Curţii Constituţionale (CC), care este instituţia de buzunar ai lui Filat şi Plahotniuc. Există caricatura Partidului Comuniştilor – Partidul Comunist Reformator. Se ştie că există decizia colegiului Curţii de Apel Chişinău privind stoparea înregistrării formaţiunii la Ministerul Justiţiei. Dar CEC nici azi nu a retras partidul din lista electorală. Comuniştii reformatori participă la alegeri, iar în urma acestora CC urmează să recunoască mandatele deputaţilor noului Parlament din convocarea XX. În baza coliziunii existente cu comuniştii reformatori CC nu va recunoaşte mandatele şi actuala gaşcă de la guvernare va rămâne la putere pe un termen nedeterminat”, a opinat Petrenco.

 

A doua variantă este folosirea veteranilor conflictului transnistrean pentru organizarea provocărilor, confruntărilor la secţiile electorale din teritoriu.

 

„Vedem cum veteranii se transformă într-o variantă moldovenească a „Sectorului de dreapta”. Plahotniuc îi strânge în grupuri de luptă. O parte din ei deja de două săptămâni locuiesc în primăria Chişinău, iar alte câteva zeci de veterani „din întâmplare” organizează o încăierare cu paza liderului Transnistriei, Evgheni Şevciuk, chiar înainte de plecarea sa la Moscova. Tot „din întâmplare” ei vor începe să organizeze provocări pe 30 noiembrie. În baza acestor incidente CC va lua o decizie prin care rezultatele alegerilor vor fi recunoscute invalide”, a spus deputatul.

 

Al treilea scenariu fostul comunist consideră că va fi defectarea Registrului electronic al alegătorilor.

 

„Alegerile în premieră sunt desfăşurate prin acest program electronic. Cu siguranţă existenţa registrului este un pas pozitiv din toate punctele de vedere, realizarea acestuia a fost achitată din banii donatorilor. Dar, de exemplu, sistemul se va defecta, să spunem la orele 13.00-14.00, când Filat şi Plahotniuc vor realiza că partidele lor pierd alegerile”, consideră Petrenco.

 

El a spus că el şi colegii săi din Patria consideră necesar de a comunica societăţii, observatorilor internaţionali, reprezentanţelor diplomatice despre acest posibil scenariu de evoluţie a situaţiei.

 

„PLDM şi PDM în fel şi chip vor încerca să se menţină la putere, recurgând, inclusiv, la cele mai dure metode – până la violenţe”, este convins Petrenco.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 12.11.2014 03:48:58 Zanet
    Grigore are 100% dreptate...
  2. 12.11.2014 03:52:32 Lilia
    Ei, cel de la putera de azi, pot fac si asta...Grisa are dreptate...
  3. 12.11.2014 04:02:39 Piter
    Grogore, eu tot asa ghiduri am!
  4. 12.11.2014 04:50:42 Galina
    Nu sunt sigura ca dl Petrenco trece la parlament...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.