Economie

MINISTRUL ENERGIEI: PRINCIPIUL „EFICIENȚA ENERGETICĂ PE PRIMUL LOC” VA FI APLICAT ÎN ÎNTREAGA ECONOMIE A MOLDOVEI

22 mai, 2024

Principiul „eficiența energetică pr prim plan” va fi aplicat în întreaga economie a R. Moldova, iar utilizarea surselor de energie regenerabilă va stimula creșterea economică. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Asociere RM-UE de la Bruxelles.

Serviciul de presă al ministerului a declarat pentru INFOTAG că ministrul a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul acordat în procesul de sincronizare a sistemului energetic național cu cel continental ENTSO-E, ceea ce va permite Moldovei să intre pe piața energetică europeană și să atragă investiții și noi oportunități de creștere economică.

„Moldova va contribui la consolidarea securității energetice regionale, precum și la integrarea piețelor energetice, prin utilizarea activă a coridorului de gaze Nord-Sud și construcția noilor conexiuni de 400 kV cu România și, în consecință, cu UE”, a spus Parlicov.

Parlicov a participat la o discuție comună privind problemele de securitate energetică din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Ministrul a subliniat necesitatea menținerii stabilității în Transnistria în contextul expirării contractului privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Ministrul a dat asigurări că, după expirarea contractului de tranzit, malul drept al Nistrului nu va împiedica furnizarea de gaze rusești către malul stâng al Nistrului.

„Dar dacă traseul tradițional va fi blocat, va trebui să căutăm unul alternativ, de exemplu, coridorul vertical, la care a aderat recent Republica Moldova”, a spus Parlicov.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.05.22 13:14 Corneliu
    Pentru aceasta ramura Moldova are nevoe de investitii mare, care nu sunt in bugetul tarii.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.