Politică

​PARLAMENTUL MOLDOVEAN ÎMPLINEȘTE 33 DE ANI

23 mai, 2024

Parlamentul Republicii Moldova a împlinit 33 de ani de la intituire. Potrivit INFOTAG, cu această ocazie, în fața clădirii parlamentului sunt expuse fotografii de arhivă care relatează despre activitatea organului legislativ. De asemenea, sunt expuse mașini retro din garajul Cancelariei de Stat și din colecțiile colecții private.

În primăvara anului 1990, în Republica Moldova au avut loc primele alegeri parlamentare în baza sistemului electoral majoritar. Candidații la funcția de deputat au fost desemnați de către colectivele de muncă și organizațiile publice. Parlamentul a fost format din 380 de deputați.

La 27 aprilie 1990, Parlamentul a stabilit tricolorul ca drapel național, iar la 23 iunie 1990, Parlamentul a adoptat Declarația de suveranitate a Republicii Moldova. La 23 mai 1991, prin decizia Consiliului Suprem al RSS Moldovenești din cea de-a XII-a convocare, fosta republică unională - RSSM - a fost redenumită în Republica Moldova, iar Consiliul Suprem a devenit primul parlament al Republicii Moldova. Această dată este sărbătorită ca Ziua Parlamentului. La 27 august 1991, Parlamentul a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova.

La 25 februarie 1994, au avut loc alegeri parlamentare în sistem proporțional (pe liste de partid). De atunci, Parlamentul este format din 101 deputați aleși pentru un mandat de patru ani prin vot universal, secret și liber exprimat.

La 29 iulie 1994, Parlamentul a adoptat o nouă Constituție. La 5 iulie 2000, Parlamentul, cu o majoritate constituțională, a introdus o serie de amendamente la Constituție, ceea ce a dus la trecerea de la o formă de guvernare semi-prezidențială la una parlamentară.

Potrivit serviciului de presă al Parlamentului, în 33 de ani, Parlamentul a ținut 1.895 de ședințe, în timpul cărora a adoptat 12.986 de acte legislative. Au fost adoptate 14 legi constituționale, aproape 6.000 de legi organice și peste 508 legi ordinare. Restul actelor adoptate sunt rezoluții și declarații ale Parlamentului.

Până în 2019, convocările Parlamentului au avut loc de la crearea RSS Moldovenească, după care s-a decis să se treacă la calculul de la alegerile primului Parlament al Republicii Moldova. Astfel, în prezent, Parlamentul se află la cea de-a XI-a convocare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.