Transnistria şi Găgăuzia

EXPORTURILE TRANSNISTRIEI SUNT APROAPE LA NIVELUL ANULUI TRECUT, ÎN TIMP CE IMPORTURILE AU SCĂZUT CU 39 LA SUTĂ.

23 mai, 2024

Livrările de mărfuri peste hotare ale agenților economici transnistreni până la începutul lunii mai au totalizat 228,7 milioane de dolari, ceea ce este cu doar 1% mai puțin decât anul trecut. INFOTAG relatează, potrivit comitetului vamal al regiunii, că importurile au scăzut cu 39%, până la 603,1 milioane de dolari, iar deficitul comercial din acest motiv aproape s-a înjumătățit, ajungând la 376,4 milioane de dolari.

Exporturile au fost dominate de metale și produse din metal - 67,4 milioane de dolari (+4%), combustibil și produse energetice - 58,8 milioane de dolari (-8%) și produse alimentare și materii prime - 57,3 milioane de dolari, care au reprezentat peste 80% din toate livrările în străinătate. În plus, combustibilii și produsele energetice sunt în principal energie electrică livrată pe malul drept al Nistrului, în Republica Moldova, care este considerată de autoritățile din regiune drept o „țară vecină”.

Principalul partener comercial al Transnistriei rămâne Rusia, care reprezintă 42,2% din totalul cifrei de afaceri din comerțul exterior al regiunii. Ea este urmată de Republica Moldova, cu 21,9%, și de România, cu 11,8%. Ponderea UE este de 25%, iar cea a UEEA - 43,6% (datorită Rusiei – „I”).

Potrivit experților, indicatorii de comerț exterior confirmă clar absența oricărei presiuni economice sau blocade, despre care autoritățile din regiune nu obosesc să acuze Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.05.24 12:47 David
    Oni nicego ne izvlekli iz svoego potentiala, kotorim tak kicilisi v naceale 90-x godov XX veka...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.