Toate ştirile (old site news)

TRANSNISTRIA ARE O OPȚIUNE GEOPOLITICĂ EURASIATICĂ

18 noiembrie, 2013

„Aproape 2/3 dintre locuitorii Transnistriei susțin cursul eurasiatic al republicii și conștientizează pe deplin pericolele legate de efectele summitului ”Parteneriatului Estic”, a declarat directoarea centrului independent de studii analitice ”Novîi vek”, Elena Bobcova, care a prezentat la Tiraspol rezultatele sondajului de opinie ”Opțiunea geopolitică a Transnistriei”.

Potrivit Agenției ”INFOTAG”,cu referire la site-ul ministerului externelor al autoproclamatei RMN că, potrivit expertei,  79,3% dintre respondenți susțin ideea unui ”divorț civilizat” al Transnistriei de Moldova, lansată de președintele Evgheni Șevciuk, iar alți 82,6% dintre cei chestionați pledează pentru perspectiva de aderare a Transnistriei la Rusia.

”Un număr destul de mare de respondenți a enunțat temeri în legătură cu eventualele planuri ale Moldovei de accentuare a vectorului său european, că ar putea urma blocada economică, politică, vamală a Transnistriei. Circa 70% dintre cei intervievați au opinat că după semnarea acordului dintre Chișinău și Uniunea Europeană situația în republică se va agrava”, a relatat Bobcova.

Întrebați care poate fi considerată ideea națională a Transnistriei, 20,4% dintre cei chestionați au definit-o ca ”proclamarea independenței RMN”, 34% - ca ”reunirea cu Rusia”, iar 38,8% - ca pe un ”proces unic de afirmare a independenței și reunire cu Federația Rusă”.

”Ideea proceselor de integrare cu Rusia este una foarte clară pentru transnistreni. La întrebarea, dacă consideră că RMN trebuie să se reunească cu Rusia într-un viitor apropiat, 82,6% dintre respondenți au răspuns ”da”. Iar ideea eurasiatică nu este pe deplin conturată în conștiința locuitorilor din regiune. Sub noțiunea de integrare eurasiatică 44,5% dintre cei chestionați subînțeleg aderarea la viitoarea Uniune Eurasiatică. Pentru 33,2% dintre respondenți aceasta este, în primul rând, unirea cu Rusia. 18,3% cred că este vorba despre aderarea la Uniunea Vamală”, a informat Bobcova.

În viziunea sa, rezultatele obținute ”confirmă nivelul ridicat de sprijin social pentru cursul de politică externă al republicii”. Perioada de realizare a sondajului, numărul de respondenți și nici marja de eroare nu au fost făcute publice.

 

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.