Toate ştirile (old site news)

PARTIDUL LIBERAL DEMOCRAT A LANSAT INIȚIATIVA DE SEMNARE A PACTULUI RESPONSABILITĂȚII NAȚIONALE PENTRU O MOLDOVĂ EUROPEANĂ

18 noiembrie, 2013

Partidul Liberal Democrat (PLDM) a lansat inițiativa de semnare a Pactului Responsabilității Naționale pentru o Moldovă Europeană. Potrivit Agenției ”INFOTAG”, inițiativa a fost prezentată luni, în cadrul un briefing comun, susținut de președintele PLDM, Vlad Filat, prim-vicepreședintele partidului, prim-ministrul Iurie Leancă și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman.

Ex-premierul Vlad Filat a salutat decizia Comisiei Europene de a iniția procedura de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, apreciind că acesta este unul dintre rezultatele procesului de integrare europeană, început în anul 2010, este un prilej de bucurie, dar nu și ”de relaxare”.

„Acum este foarte important să fie asigurată consolidarea întregii societăți, să nu se cedeze presiunilor și ispitelor, să nu ne oprim la cele realizate; este foarte important să mergem doar înainte, să edificăm, să înființăm locuri de muncă, să modernizăm țara – să construim Moldova europeană”, a subliniat Filat.

Politicianul a estimat că va urma o perioadă foarte complicată în care oponenții integrării europene vor pune piedici cursului firesc de dezvoltare a țării.

„Ei ar dori din nou să schimbe cursul țării ca pe timpurile în care vectorul de politică externă se schimba mai des decât publicul din sala de cinema. Anume pentru acest motiv trebuie să fim mai consolidați ca niciodată, să ne mobilizăm de dragul construirii unei țări europene pentru copiii noștri”, a declarat Filat, prezentând Pactul Responsabilității Naționale pentru o Moldovă Europeană.

Liderul PLDM-ului a chemat clasa politică, elitele, societatea civilă, mass-media și  cetățenii țării ”să dea dovadă de maturitate politică”  și să semneze documentul.

Natalia Gherman a menționat, la rândul său, că Pactul are ca scop consolidarea societății pentru integrarea în Uniunea Europeană care este proiectul cel mai eficient de dezvoltare a țării.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a calificat drept ”foarte importantă” semnarea Pactului cu zece zile înaintea summit-ului ”Parteneriatului Estic”, la care Moldova are de parafat acte importante în parcursul său european.

Pactul are scopul să ne responsabilizeze, să mobilizeze cetățenii, să unească clasa politică în jurul proiectului național de integrare europeană. Semnarea pactului de către un număr de persoane cât mai mare va însemna că societatea susține integrarea europeană a Republicii Moldova, a subliniat premierul.

Pactul Responsabilității Naționale pentru o Moldovă Europeană poate fi semnat și în format electronic, pe site-ul creat special de inițiatori  – www.pacteu.com. Pe parcursul a 30 de minute după briefing, site-ul a anunțat că peste 500 de persoane au semnat documentul.
 

 

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.