Toate ştirile (old site news)

ATRACTIVITATEA MOLDOVEI PENTRU UE DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC VA FI EXTREM DE REDUSĂ ÎNTR-O PRIMĂ FAZĂ – GEORGE TEODORESCU

18 noiembrie, 2013

SUMMITUL DE LA VILNIUS: CE POATE OFERI MOLDOVA UNIUNII EUROPENE?

Au mai rămas două săptămâni până la summitul ”Parteneriatului Estic” de la Vilnius, în cadrul căruia Moldova va parafa Acordul de Asociere RM-UE. Acest document va face ireversibil parcursul integrării europene, oferind încredere celor care privesc cu scepticism calitatea de membru UE a Republicii Moldova. Pentru marea majoritate a cetăţenilor este clar ce-şi doreşte Moldova de la UE. Dorinţa de aderare este atât de mare, încât în societate practic nimic nu se discută despre ce poate oferi Moldova Uniunii Europene? În rubrica ”Summitul de la Vilnius: ce poate oferi Moldova Uniunii Europene?”, Agenţia ”INFOTAG” propune atenţiei abonaţilor o serie de publicaţii despre ce Moldova este dispusă să propună celor 28 de state-membre ale UE.

ATRACTIVITATEA MOLDOVEI PENTRU UE DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC VA FI EXTREM DE REDUSĂ ÎNTR-O PRIMĂ FAZĂ – GEORGE TEODORESCU

„Atractivitatea Moldovei pentru UE din punct de vedere economic va fi extrem de redusă într-o primă fază”, consideră directorul companiei de avocatură Vernon David, George Teodorescu.

Solicitat de ”INFOTAG”, George Teodorescu a menţionat că parafarea Acordului de Asociere ar iniţia, sau, după caz, ar accelera un proces lung de reforme legislative şi tehnice.

„Pe de o parte, acesta ar urma să pregătească producătorii moldoveni pentru cerinţele tehnice şi calitative necesare pentru a accesa piaţa UE, iar pe de altă parte, ar urma să crească atractivitatea Moldovei ca destinaţie sigură pentru investitorii străini”, afirmă avocatul.  

În opinia lui, pentru a înțelege dinamica relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, este important să privim lucrurile în context.

„Dacă ar fi să vorbim dintr-o perspectivă strict economică, Ucraina - cu piaţa ei de desfacere de 45 de mil. de consumatori, cu potenţialul său agricol imens şi cu o poziţie geo-strategică şi geo-economică importantă - este probabil mult mai interesantă pentru UE decât Republica Moldova. Pentru comparaţie, Moldova are o piaţă de 10 ori mai mică, cu un PIB pe cap de locuitor şi o putere de cumpărare relativ scăzută. În acest context, beneficiile UE în urma parafării, şi ulterior a semnării acestui acord, ar trebui să fie privite printr-o prismă mai complexă şi pe termen lung, şi acestea nu se rezumă la avantaje strict economice”, spune George Teodorescu.

Avocatul afirmă că un număr extrem de restrâns de agenţi economici europeni ar putea beneficia imediat în urma parafării acordului de la Vilnius.

„Vorbim aici despre firmele şi companiile care vor fi implicate activ în modernizarea tehnică a producătorilor moldoveni la standardele UE şi cele care vor contribui la adaptarea şi implementarea legislației europene în Republica Moldova. În acest context, UE a alocat peste 130 mil. de euro pe an, care vor fi folosiţi pentru a asista Moldova să-şi îndeplinească obligaţiile asumate prin acordul DCFTA, şi o parte din care vor ajunge în buzunarele firmelor din UE care vor executa aceste proiecte şi care au experienţă în domeniu”, a spus sursa citată.

Avocatul susţine că avantajul UE pe termen lung în acest proces va rezulta din transformarea Moldovei dintr-un stat cu o economie, slabă, cu un flux de migraţie ridicat, cu un grad relativ înalt de corupție, şi un conflict teritorial care nu a fost încă rezolvat, într-un vecin stabil, cu o economie puternică, cu un set de legi compatibile cu standardele şi principiile UE.

„Aceste standarde vor genera o creştere economică suficientă pentru a motiva profesioniştii moldoveni să rămână în ţară şi să contribuie la dezvoltarea acesteia.  Privind în viitor, o implementare eficientă a acestui acord şi o monitorizare atentă a acesteia ar putea oferi UE garanţiile necesare ca atunci când Republica Moldova va deveni oficial stat candidat pentru acceptare în Uniune, ţara va avea un cadru legal, o cultură politică şi o economie compatibilă cu cea din UE”, a spus Teodorescu.

Avocatul susţine că în mare parte, Vernion David s-a ghidat de considerente similare atunci când a deschis biroul din Chişinău în 2008.

„Ca firmă de avocatură specializată în acordarea de asistenţă juridică investitorilor străini şi agenţilor economici locali, am mizat pe faptul că reformele pentru modernizarea şi transparentizarea mediului de afaceri în Moldova ar atrage un număr din ce în ce mai mare de investitori care ar vedea în Moldova un loc atractiv pentru afacerile lor. Deja o parte din aceste așteptări s-au adeverit şi avem speranţa că după Vilnius acest proces se va intensifica”, a afirmat George Teodorescu.

 

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2013.11.18 16:45 ina
    A impresia ca nici mai târziu Moldova nu va fi atractivă pentru UE tinind cont de nivelul ridicat al corupției, birocratia excesiva si lipsa de seriozitate a guvernantilor care azi spus una iar miine fac alta.
  2. 2013.11.18 16:49 ion
    Moldova nu va fi niciodata competitivă pentru UE, din simplul motiv ca produsele noastre sunt pline de chimicate, iar autoritatile nu au niciun interes sa verifice calitatea marfurilor, atit timp cit in buzunar le vin bani grei pentru a da certificate de calitate de ochii lumii. Este jale cind te gândești ce mincam, iar autoritățile tolereaza constient acest fapt.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.