Toate ştirile (old site news)

EXECUTIVUL GĂGĂUZIEI NU RECUNOAȘTE NICI DEMITEREA SA, NICI PE ȘEFUL INTERIMAR AL AUTONOMIEI, NUMIT ÎN FUNCŢIE DE APG

19 noiembrie, 2013

Executivul Găgăuziei a condamnat deciziile ilegale ale Adunării Populare a Găgăuziei (APG) privind demiterea executivului, demiterea bașcanului și numirea șefului interimar al autonomiei.

Potrivit Agenției ”INFOTAG”, cu referire la site-ul oficial al Găgăuziei, că luni, în ședința executivului, șeful serviciului juridic, Maxim Capanji, a apreciat că din punctul de vedere al legislației, şedinţa este ”absolut legitimă”.

”Hotărârea APG privind moțiunea de cenzură împotriva executivului, numirea bașcanului interimar și suspendarea din funcție a bașcanului nu îndeplinesc cerințele pe care chiar APG le-a formulat față de situația în cauză”, a spus el, precizând că hotărârea de demitere a executivului nu a fost votată separat, astfel, procedura de demitere a  fost încălcată.

”De asemenea, APG și-a depășit atribuțiile și competențele de numire a bașcanului interimar. Au fost grav încălcate prevederile articolului 12 din Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, și anume competențele organului executiv. APG  nu are competențe și atribuții de aprobare a șefului interimar al Găgăuziei. Articolul 15 spune că prim-vicebașcanul este cel care exercită interimatul funcției bașcanului, care lipsește sau este incapabil să-și exercite funcțiile în virtutea unor circumstanțe obiective. La momentul desfășurării ședinței APG din 15 noiembrie, Mihail Formuzal se afla în concediul care i-a fost acordat pe 5 noiembrie conform dispoziției prim-ministrului Iurie Leancă. În aceste condiții, atribuțiile bașcanului sunt exercitate de către prim-vicebașcanul Valeri Ianioglo”, a informat Capanji.

Executivul a luat o decizie referitoare la ”tentativa de suspendare ilegală de la putere a bașcanului Mihail Formuzal”, în care a acuzat APG de depășirea atribuțiilor și tentativa de  suspendare a șefului autonomiei, ales de întregul popor.

”Pentru a preveni confruntările civile ale locuitorilor autonomiei și a nu admite eventualele consecințe tragice”, executivul a făcut apel către conducerea Moldovei ”să întreprindă măsuri cu caracter juridic, să dea o apreciere juridică acțiunilor și  documentelor adoptate în ședința APG din  15 noiembrie”, iar deputaților acesteia – ”să anuleze deciziile adoptate ilegal și să înceteze tensionarea artificială a situației din autonomie”.

În declarație, reprezentanților misiunilor diplomatice și a organizațiilor internaționale, acreditate în R.Moldova, li se atrage atenția la ”acțiunile ilegale ale unor deputați din APG, manifestate prin depășirea atribuțiilor și tentativa de uzurpare a puterii în Găgăuzia”.

”Facem apel către locuitorii autonomiei să nu se lase provocați. Am mai trecut împreună cu Dvs. prin astfel de momente în anul 2002, când, conform aceleiași scheme a fost suspendat din funcție bașcanul Dmitri Croitor. În pofida dorinței enorme a partidelor și a persoanelor care tind să umilească Găgăuzia și întregul popor găgăuz, noi cu dvs. nu trebuie să admitem ca autonomia Găgăuză să fie lichidată. Vă îndemnăm să fiţi calmi, să susțineţi autoritățile legale și să nu admiteţi agravarea situației social-politice din Găgăuzia”, au subliniat membrii executivului.

 

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2013.11.19 13:04 Mara
    Ce Găgăuzie?arde-v-ar focul de mîrlani și bandiți ce vă acoperiți cu probleme naționale.Căpușe pe corpul țării Românești.Ați venit aici ,ca tîlharii n-o faceți pe stăpînii de drept!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.