Toate ştirile (old site news)

IGOR BOȚAN: UE VREA DE LA ȚĂRI PRECUM REPUBLICA MOLDOVA UN MINIMUM DE STABILITATE

19 noiembrie, 2013

SUMMITUL DE LA VILNIUS: CE POATE OFERI MOLDOVA UNIUNII EUROPENE?

Au mai rămas două săptămâni până la summitul ”Parteneriatului Estic” de la Vilnius, în cadrul căruia Moldova va parafa Acordul de Asociere RM-UE. Acest document va face ireversibil parcursul integrării europene, oferind încredere celor care privesc cu scepticism calitatea de membru UE a Republicii Moldova. Pentru marea majoritate a cetățenilor este clar ce-și dorește Moldova de la UE. Dorința de aderare este atât de mare, încât în societate practic nimic nu se discută despre ce poate oferi Moldova Uniunii Europene? În rubrica ”Summitul de la Vilnius: ce poate oferi Moldova Uniunii Europene?”, Agenția ”INFOTAG” propune atenției abonaților o serie de publicații despre ce Moldova este dispusă să propună celor 28 de state-membre ale UE.

IGOR BOȚAN: UE VREA DE LA ȚĂRI PRECUM REPUBLICA MOLDOVA UN MINIMUM DE STABILITATE

”Moldova poate oferi Uniunii Europene exact ceea ce prevede politica de vecinătate a UE. În acest document, UE vrea de la țări precum Moldova un minimum de stabilitate pentru ca oamenii din această țară, aflată la hotarul comunității europene, să nu-și lase casele și să invadeze UE în căutarea unui loc decent de muncă”, afirmă directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.

Solicitat de reporterul ”INFOTAG”, expertul este de părere că, în mare parte, succesul realizării acestui obiectiv depinde de autoritățile Republicii Moldova, în special dacă ele vor putea oferi UE garanția că dacă ne ajută să ne rezolvăm problemele, atunci cetățenii noștri vor sta acasă și vor contribui la dezvoltarea economiei și educarea copiilor.

”Este o dramă ce se întâmplă acum în Republica Moldova. Oameni tineri, talentați  și ambițioși din RM își creează coridoare pentru a pleca din această țară și a se stabili fie în America, fie în Europa sau Rusia. Pretențiile guvernanților de la Chișinău potrivit cărora ei creează politici pentru tineri le vedem în fiecare zi – cei care au decis să deschidă afaceri aici au ajuns la concluzia că nu au forță calificată de muncă. Deci am intrat într-un cerc vicios și trebuie să încercăm să ieșim din el”, consideră Igor Boțan.
 
În ceea ce privește posibilitățile de export pe piața UE a mărfurilor moldovenești, expertul a menționat că pentru început Moldova trebuie să-și găsească nișa și să întreprindă toate măsurile necesare pentru ca produsele noastre să corespundă standardelor de calitate pentru a pătrunde pe piața UE fără bariere vamale tarifare.

”Este mult de muncit, însă dacă dorim să ne apropiem de comunitatea europeană, atunci trebuie să corespundem standardelor de calitate. Pentru a corespunde acestor standarde este nevoie de mult timp, însă Moldova nu are o altă soluție dacă vrea să se integreze în spațiul comunitar”, precizat directorul ADEPT.

În opinia expertului, pentru a realiza toate aceste lucruri este important ca cetățenii să aibă încredere în guvernare.

”De-a lungul istoriei ne-am convins că oamenii pot trece prin greutăți perioade îndelungate dacă cei care îi guvernează sunt sinceri, știu ce au de făcut și cetățenii au încredere în ei. Oamenii au capacitatea de a răbda. Dacă însă ei nu au încredere în guvernare este puțin probabil ca lucrurile să progreseze. Cu regret, sondajele arată că la moment încrederea cetățenilor în autorități este extrem de redusă”, a conchis expertul Igor Boțan.

 

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.